büst copy

1968 yılında şehrimiz Aşıkpaşa Mahallesi, Dr. İsmail Yağız Caddesi’nde eğitim ve öğretime açılan Cacabey Ortaokulu binasının yıkılarak yenisinin yapılmasının ardından Atatürk Büstü’nün 7 aydır hâla yerine konmaması öğrencilerin ve velilerin tepkilerine neden oldu.
1995 yılında sekiz yıllık eğitime dönüştürülerek ilköğretim okulu yapılan Cacabey Ortaokulu, 2012 yılında 4+4+4 eğitim sistemine yönelik düzenleme ile Cacabey İlkokulu ve Cacabey ortaokulu olarak ikiye ayrıldı. Bugün Cacabey Ortaokulu eğitim ve öğretime devam ediyor.
Cacabey Ortaokulu eski binası önünde bulunan Atatürk Büstü’nü kaldıran yetkililer, yeni yapılan modern binasının önüne de Atatürk Büstü’nü nedense yerleştirmediler. Eski ve yeni binasında binlerce öğrencinin eğitim ve öğretim görmesine rağmen, tören alanında Atatürk Büstü’nün konmasına tepki gösteren veliler “Eski okulumuzun bahçesinde Atatürk Büstü vardı. Onu da bina yıkılacak diye kaldırdılar. Ama orası yıkılmadı, hala eğitim ve öğretimine devam ediyor. Ama Atatürk Büstü’nü kaldırdılar. Hemen yanına yapılan yeni okul bahçesinde tören alanına bayrak direği dikildi, ama nedense Atatürk Büstü konmadı. Okulun sadece girişinde bir Atatürk köşesi yapıldı, burada da Atatürk Büstü yok. Okulun Atatürk Büstü yapılması için parası olmadığı söyleniyor. Biz veliler bunun için ne gerekiyorsa katkı sunmaya hazırız. Biz Kırşehirliler Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ü çok seviyoruz. Cumhuriyetimizin 50 yılında Kırşehirli hemşehrilerimiz kendi aralarında topladığı parayla bugünkü eski Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı’nı yapmıştır. Eğer bir okulumuzun Atatürk Büstü yaptıracak gücü ya da parası yoksa biz Kırşehirliler maddi destek vermeye hazırız. 6 aydır eğitim ve öğretim verilen bir okulu geçici kabulle aldık. Onun için yapamadık gibi sözleri samimi bulmuyoruz. 6 ayda neler yapılmaz ki? Milli Eğitim Müdürü bu konuda neden bir şey yapmıyor? Buranın okul müdürü ve idarecileri yok mu? Milli Eğitim Müdürü hiç mi okula gidip gelmiyor, bu eksikliği görmüyor? Yazık Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Atatürk’ün izleri ne yazık ki okullarda tek tek silinmeye çalışılıyor. Bu konuda Valimiz Necati Şentürk’ü göreve davet ediyoruz. Bu okula hiç gidip gördü mü bilmiyoruz, ama gitsin de bu durumu kendi gözleriyle görsün. Acaba Kırşehir’de Atatürk Büstü kaldırılan kaç okulumuz var bunu da bilmiyoruz” diyerek üzüntülerini dile getirdiler.
Cacabey Ortaokulu Müdürü Hayati Barça, konuyla ilgili gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”e yaptığı açıklamada okulu geçici kabulle aldıklarını, bahçe düzenlemesinin ardından Atatürk’e yakışır bir büst yapacaklarını söylerken, Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı da “Okulumuz yeni yapıldı. Bir takım eksiklikleri vardı. Bunları gidermeye çalışıyoruz. En kısa sürede Atatürk Büstümüzü okul bahçemize yerleştireceğiz” diye konuştu.

ISTE KIRSEHIR'DE ORNEK OKUL SULEYMAN TURKMANI (FOTO:SALIH GUNER-KIRSEHIR/DHA)
İŞTE ÖRNEK OKUL SÜLEYMAN TÜRKMANİ…
Yıkılarak 1,5 yıl önce yeniden eğitim ve öğretime açılan bina gerek eğitim ve öğretimiyle, gerek bahçe düzenlemesiyle, gerekse güvenliğiyle Kırşehir’de örnek bir okul. Okul Müdürü Naci Sargın’ın başarılı çalışmaları velilerin takdirini topluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Okul bahçeleri düzenleme ilkeleri, ihtiyaç programları ile yönetmeliğinde, okul bahçesinde bulunması ve yapılması gerekenler şu şekilde sıralanıyor:
Eğitim kurumları bahçelerinde, aşırı hafriyat ve dolgu yapılmaması öngörülmeli, arsaların mümkün olduğu ölçüde doğal yapısı ile kullanılmasına çalışılmalı, çevreye odaklı çalışmalar kademeli yapılmalı, büyük istinat duvarlarının yapımından kaçınılmalıdır. Okul bahçelerine ana girişler, trafik yoğunluğu az olan tali yoldan sağlanmalı, servis ve araba girişi, tercihen arka bahçe tarafından verilmelidir. İtfaiye araçlarının, okul binası ve eklentilerine ulaşmasına imkân sağlanmalıdır.
Okul bahçelerine ait planlar, 1/200 ölçekte ve ayrı ayrı olmak üzere tekniğine
uygun olarak altyapı, yerleşim ve peyzaj projeleri olmak üzere üç takım halinde hazırlanmalıdır.
Öğretim Binaları ve Eklentileri
Öğretim binalarının okul arsasına yerleştirilmesinde, kuzeydoğu-güneybatı yönü tercih edilmeli, hâkim rüzgâr yönü dikkate alınmalıdır. Okul arsalarının, gelecekteki ihtiyaca cevap verebilmesi ve yapılı çevreye olumlu katkıda bulunabilmesi için, öğretim binaları ve eklentilerinin yerleştirilmesinde azami özen gösterilmeli ve okul arsaları en verimli şekilde kullanılmalıdır. Çok amaçlı salon, spor salonu, pansiyon gibi eklentilere, tören alanından doğrudan ulaşım sağlanmalı, öğretim binası ile eklentileri arasında uygun mesafe bırakılmalıdır.
Tören Alanı
Okul bahçelerinde, öğrenci başına en az 2.00 m² alan ayrılacak şekilde, güney bahçede, kaymaz malzeme ile kaplanmış tören alanı düzenlemesi yapılmalıdır.
Atatürk Büstü ve Bayrak Direkleri
Okul girişinin sağında ve tören alanında, Atatürk büstü alanı ve en az 6.00 m. boyunda bayrak direkleri yeri planlanmalıdır.
Muhabir: TE Bilişim