Tüm bu aşağıdaki bilgi notlarını şehirde siyasi çekişmelerin “bir tabiat parkı üzerinden” verilen “zarar”ı gözler önüne yeniden sermek ve “toplumsal kentsel duyarlılık” üzerinden siyasileri harekete geçirip bu rezilliğe son vermek umuduyla yazıyorum.

Kırşehir “Hükümet Konağı” üzerinden yapılan “siyasal intikam yüklü” işin şehirde “karşılık” değil “tepki” gördüğü, bu tepkilerle AK Parti Kırşehir İl Başkanı’nın bizzat “yanlışlarını düzeltmek için” doğru bir adım attığı “fiilli bir müdahaleyi” şimdi; 1.300,00 dekarlık saha üzerinde milyonlarca lira para harcandıktan sonra, çürümeye ve dökülmeye terek edilen “Aşıkpaşa Tabiat Parkı” işinde de görmek istiyoruz.

AK Parti İl Başkanı Seher Ünsal hanımefendinin “Hükümet Konağı” ile ilgili basın toplantısına bu konuda kararlılığını ve sonuç alışını bizzat tebrik etmek üzere özelikle giderek doğru kararda desteğimizi de “Kırşehir Çiğdem” Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sevgili Salih Güner’le birlikte katıldık ve sohbet ettik.

Kendilerine çürümeye terk edilen bu Tabiat Parkı sorununu da ilettik. “Burada en güzel karar ‘önceki bakanlık kararı’ gibi Kırşehir Belediyesi’ne emanet etmektir. Emanetin akıbetinin takibi de herkes gibi sizlerde” dedik.                                              Sonuçta biliyoruz ki; Aşıkpaşa Tabiat Parkının kaderi; siyasilerin iki dudağının arasında…

Yazıktır günahtır.

BELEDİYEYE; AÇIK VE KAPALI TEKLİF İHALESİZ OLARAK 51.G ÜZERİNDEN VERİLMİŞTİ…

1.300,00 dekarlık saha 08.01.2010 tarihinde “Tabiat Parkı” ilan edilmiş,04.06.2010 tarihinde onaylanmış, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 12 Milyon TL'ye yakın bir maliyetle yapıldıktan sonra, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci döneminde yapılan sözleşme ile Kırşehir belediyesine “açık veya kapalı teklif usulü ihale devre dışı” bırakılarak ihale kanununun “51 –G Üzerinden Pazarlık Usulüyle” devredilmiş, parasal bedel karşılıkları da uygun taksitlere bağlanmıştı.

İçinde Tabiat Turizmi faaliyetleri için; İdari-Ziyaretçi Tanıtım Merkezi ve Tabiat Müzesi, Kır lokantası, Wc'ler, Çeşmeler, Spor Destek Ünitesi, Tenis Kortu, Basketbol/Voleybol Sahası ile Çocuk Oyun Alanları, Fitness Alanı, Mini Futbol Çim Sahası, Kafeteryalar, Büfeler, Yürüyüş Yolların yer aldığı park;  şehir stresinden kaçmak isteyenlerin talebine cevap verebilir boyutta önemli bir peyzaj kaynak değerine sahip bir park niteliğindedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı 14 Şubat 2019 tarihli Twitter hesabında bu durumu şöyle duyuruyordu.

 “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’müz tarafından projelendirilen Aşıkpaşa Tabiat Parkı’nı Kırşehir Belediye Başkanlığı’mıza emanet ediyor ve işletmecilik hakkını devrediyoruz.”

Okurların daha yalın anlaması açısından belediyeye devrinin gerçekleştirildiği ilgili yasal dayanak olan “devlet ihale Kanunu’nun 51 maddesinin “g” bendi özetle şuydu:

“İdarelere yararlı olması veya ivediliği nedeniyle kapalı veya Açık teklif yöntemleriyle ihalesi uygun görülmeyen, Devletin özel mülkiyetindeki taşınır ve taşınmaz malların kiralanması, trampası ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ile Devletin hüküm ve Tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi”

31 Mart yerel seçimlerin hemen ardından Selahattin Ekicioğlu göreve başlar başlamaz Kırşehir Belediyesi'ne devri için gereken ilk ödemeyi Bakanlık hesabına yatırarak Aşıkpaşa Tabiat Parkı için gönüllü olduklarını teyit ederek süreci işletti.

AK PARTİLİ BELEDİYE ZAMANINDA KIRŞEHİR BELEDİYE’SİNE DEVREDEN AYNI BAKANLIK; BELEDİYENİN MİLLET İTTİFAKINA GEÇMESİYLE SÖZLEŞMEYİ TEK TARAFLI FESHETTİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilk taksitini yatıran çiçeği burnunda yeni Kırşehir Belediyesi Başkanlığına gönderdiği yazı ile sözleşmeyi tek taraflı feshetti.

Belediyeye gönderilen bakanlık yazısında “Tabiat Parkı için yatırdığınız paranızı iade ediyoruz bu sözleşmeyi tek taraflı olarak feshediyoruz” deniliyordu.

         Tek taraflı olarak feshedilen “51-g” üzerindeki “açık ve kapalı teklif usulü ihalesiz” olarak yapılan bu devrin sözleşmesi, aynı bakanlık tarafından iptal edilmesiyle yine aynı bakanlık bu sefer “51-g” üzerinden değil “kapalı zarf teklif usulü”yle yeniden ama farklı bir boyutta ihaleye çıktı.

TABİAT PARKI TEK KİŞİNİN KATILDIĞI İHALE İLE YANDAŞ DENİLEN PASTANECİNİN

Belediye ile sözleşmeyi fesheden bakanlık yerel seçimlerden 6 ay kadar önce 30 Eylül 2019'da ihale yaptı. “Kapalı zarf” usulü ile yapılan ihaleye 20 bin TL sermayeye sahip Ankara'da Pastane işleten tek firma katıldı ve kazandı.

Böylece “Aşıkpaşa Tabiat Parkı’nın işletme hakkı yıllığı yaklaşık 260 bin TL'ye “Selvi Pasta Cafe Unlu Mamülleri”ne devredildi.

Pastaneci ise Âşık paşa Tabiat Parkını “düğün salonu” olarak kullanmaya başlayıp,  bu kamu yatırımının işletemediği gibi, gerisinde bıraktığı kırılmış dökülmüş ve çürümeye terk edilmiş bir viran durum bıraktı.

Vergilerimizle yapılan ve kamunun malı olan Güzelim doğa parkında ciddi hasar ve zararlar oluştu kırılıp döküldü, İhaleyi alan yandaş pastaneci de kaçıp gitti.

Kırşehir’de AK Parti politikalarına yön veren ve seçim kaybeden bir arkadaş gurubunun “hükümet konağı” projesinin deki “iptal” ini gerçekleştirir cabalarına benzer ve, tıp ki “hükümet konağındaki geri dönüş” gibi burada da “sözleşmesinin tek taraflı iptalini”n sağlanması gibi “siyasi kazanç”(!) gördükleri bu durum da böylece ellerinde patladı ama olan devletin zarara uğratılması ile Kırşehir’e oldu.

SIKIŞAN AK PARTİLİ MİLLETVEKİLİ MUSTAFA KENDİRLİ;  “SÖZ VERİYORUM BELEDİYE İSTİYORSA BU HAFTA İÇİNDE DEVRİNİ YAPARIM” DEDİ AMA…

         Tüm şehrin gözü önünde belediyeye devrinin iptalini görmezden gelerek AK Partili Milletvekili Mustafa Kendirli’nin “Belediyeye vermek istemişlerde belediye almamış” algısını oluşturma çabaları doğrusu çok gülünç bir hal almış, yapılan yanlış savunuldukça saçmalığa varan bir tiyatro oyunu izlenir olmuştu.

         Milletvekili Kendirli neredeyse ihaleyi alan pastanecinin belediyenin baskıları sonucu atıp kaçtığını söyler olurken belediye ye “Bunların burayı alma niyeti yok” diye yüklenirken şu açıklamayı yapıyordu:

         “Bunların burayı alma niyeti yok dedik, bize de iftira atıyorlar dedik. Bakanlık açık ihaleyle bir şirkete verdi, onlar da çalıştıramadı. Pandemi girdi, Belediye de gerekli baskıları yaptı. Kamuoyunun önünde söz veriyorum Belediye istiyorsa bu hafta içinde devrini yaparım.” .

EKİCİOĞLU:

“İPE UN SERMESİNLER. ÖNCEKİ GİBİ, 51- G’YE GÖRE YENİDEN VERSİNLER. ALALIM VE KORUYALIM. KAMUOYUNUN HİZMETİNE SUNALIM.”

Tüm bunlar yaşanırken Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu sosyal medya platformları üzerinden yayın yapan “A Takımı” programında bu konuda sorulan soruları yanıtlarken; “Kırşehir belediyesinin hanesine yazılmasın bu alan” diye bu işi iptal eden arkadaşlara yine sesleniyorum getirsinler belediyeye devretsinler ihaleye gir de alda sudur budur demek ipe un sermektir. Daha önce verdikleri gibi 51 G ye göre yeniden versinler. Alalım ve koruyalım. Kamuoyunun hizmetine sunalım.” Diyerek söyle diyordu:

“51 G’ye göre bize tahsis etmişlerdi ihalesiz olarak çünkü bizde kamu kuruluşu idik. Sonra siyasi bahanelerle “belediyenin hanesine yazılmasın” diye bunu iptal ettiler.  Ve tekrar ihaleye çıkardılar. Bir tane pastacı arkadaşı Ankara’dan getirdiler verdiler. O’da çalıştıramadı bıraktı gitti. Sonra bize tekrar “ihaleye girin” dediler biz ihaleye girmedik. Bize daha sonra gelip “pastacı kaçtı burayı sen çalıştır” dediler. Tesis dökülmeye başlamış bu tesisin bakımını yapın dedik alalım dedik. Ayrıca ihaleye girmedik çünkü bizde kamu kuruluşu idik ve “daha önce verip sonra da vazgeçtiğiniz şekliyle 51 G üzerinden verin” dedik  “yok” dediler. “Özel sektör burayı işletemez zaten özel sektör kar amacı güder burasını kamu işletebilir bu da belediye olur” deselerdi bu tesis bu hale gelmezdi.   Şimdi buradan da sorumlu yeni bir şube müdürü atanmış onunla konuştum “bize daha önce verdiğiniz şartlar içinde 51G üzerinden verip önceki Sartlarımıza uyarsanız ufak tefek tadilat bakımlarını yapın kamunun malı çürümesin, verin bize bu şekilde” dedik. O arkadaşta bir üst makama görüşecek bize önümüzdeki haftalarda cevap verecekler. Verirlerse biz çalıştıracağız. Vermezlerse ihaleye girecekler. 2019 yılındaki seçimden önceki şartnameye göre 51 G’yi esas alaraktan bize devredebiliyorlar. Buranın çürümesine vicdanımız elvermiyor. Aldıkları siyasi kararda ayaklarına ellerine bulaştırdılar. Kendileri de rezil oldular. “Kırşehir belediyesinin hanesine yazılmasın bu alan” diye bu işi iptal eden arkadaşlara yine sesleniyorum getirsinler belediyeye devretsinler ihaleye gir de alda sudur budur demek ipe un sermektir. Daha önce verdikleri gibi 51 G ye göre yeniden versinler. Alalım ve koruyalım. Kamuoyunun hizmetine sunalım.”