
5 Haziran 1972 yılında Stockholm'de toplanan temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insan hakkı olduğu kararının alındığı "Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı"nın yıldönümü olan ve her yıl çeşitli etkinliklerle değerlendirilen 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası dolayısıyla Kırşehir'de bir dizi etkinlik düzenlenecek.
5 Haziran dünya Çevre Günü dolayısıyla "Doğa Sizi Çağırıyor" başlığı altında AS-ÇED (Aqua Saravenas Kırşehir Çevre Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği) tarafından tamamı Kırşehir kırsalına ait olan toplam 140 fotoğraftan oluşan sergi açılacak.
Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediye Başkanlığı’nın destekleriyle AS-ÇED tarafından düzenlenecek sergiye doğa fotoğrafları sanatçıları Elif Şengül Öz ve Mustafa Bağ fotoğraflarıyla destek verecek. Sergide tamamı Seyfe Gölü, Kızılırmak havzası ve kırsalı ile Kervansaray Dağları'na ait Kırşehir kırsalı fotoğraflarlarından oluşan 140 eser 5-10 Haziran tarihleri arasında ziyaretçilerin beğenisini sunulacak.
Açılışı, Kültür ve Turizm Müdürlüğü Galeri Salonu'nda 5 Haziran 2015 Cuma günü saat 14.30'da yapılacak sergi ile ilgili olarak açıklamalarla bulunan AS-ÇED Genel Sekreter İbrahim Bağ, AS-ÇED etkinlikleri çerçevesinde Kırşehir kamusuna sunacakları bu sergiyle Kırşehir kırsalında bulunan yaban hayatının doğal yaşam ortamlarında soyları tehdit ve tehlike altında olmaksızın varlıklarını sürdürebilmeleri gerekliliğini ortaya koymak, insan odaklı kirlenmenin önüne geçmek, toplumsal bilinç oluşturmacı amaçladıklarını belirterek, şunları söyledi:
“AS-ÇED (Aqua Saravenas Kırşehir Çevre Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği) 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri çerçevesinde, Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediye Başkanlığı destekleriyle 5 Haziran 2015 Cuma günü İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Galeri Salonu’nda tamamı Kırşehir kırsalına ait olan toplam 140 fotoğraftan oluşan sergi açacaktır. Açılacak olan bu sergiye Doğa Fotoğrafları sanatçıları Elif Şengül Öz ve Mustafa Bağ fotoğraflarıyla destek vermişlerdir.
“1972 yılında İsveç'in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda 'Çevre Sorunları' bağlamında alınan bir kararla 5 Haziran tarihi ‘Dünya Çevre Günü’ olarak kabul edilmiş olup tüm dünya ülkelerinde her yıl toplum bilinci oluşturmak amacıyla bir dizi etkinliklerle kutlanmaktadır.
“Çevre hakkının yaşamsal öneminden dolayı uluslararası belgelerde yaşam hakkını besleyen bir insan hakkı olarak yer almaya başlaması, etkisini ulusal yasa ve metinlerde de göstermiştir. Stockholm Bildirgesi ile başlayan süreçte artık pek çok devlet, sağlıklı ve düzenli bir çevrede yaşam hakkına, bir insan hakkı olarak anayasa'larında ve diğer hukuk metinlerinde yer vermiştir.
‘Anayasamızın 56. maddesi ‘herkes, sağlıklı ve dengeli bir yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’ diyerek çevreyi koruma görevini, devlete ve vatandaşlara ödev olarak yüklemiştir.
“Anayasa 63. md.si/ . Tarih, kültür ve tabiat varlıklarını, diğer maddelerle kıyıları, ormanları, doğal varlıkları, akarsu, göller, denizler, fauna, flora'yı, sulak alanları, göçmen kuşları korumaya almıştır. Ülkemiz, Bu konularda tüm uluslararası sözleşmeleri imzalamıştır.
“2872 sayılı Çevre Kanunu'nun amacı; bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktır.
“Ülke nüfusundaki hızlı yükseliş, çarpık kentleşme, sanayileşme ile artan atıkların gerekli koruyucu önlemler alınmadan çevreye ve alıcı ortamlara bırakılması, hava, toprak, su gibi doğal kaynakların kirlenmesi ve israf edilmesi gibi faktörlere bağlı olarak, iklim değişikliğinden toprak, su ve havanın kirlenmesine ve biyolojik zenginliğin azalmasına kadar baş gösteren çeşitli ve önemli sorunlar, tüm insanlığı tehdit eden bir boyuta ulaştığı artık bilinen bir gerçektir.
“Bu bilinçle Dünya Çevre Günü’nde doğaya yönelik açılacak olan fotoğraf sergisi sadece Kırşehir kırsalında hayat bulunan bitey ve diğer canlı türlerindeki çeşitliliği gözler önüne serecektir. Bu amaçla açılacak olan bu sergi ile Çevre bilinç ve duyarlılığının geliştirilmesi, Çevre Yönetimi’nin iyileştirilmesi, sürdürülebilir nitelikte bir ekonomik toplumsal ve kültürel gelişimi sağlaması amaçlanmaktadır.
“5-10 Haziran tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak ‘Doğa Sizi Çağırıyor’ başlığı altında açılacak olan bu anlamlı sergiye destek veren Çevre Dostu, Kırşehir Valisi Sayın Necati Şentürk ve Kırşehir Belediye Başkanı Sayın Yaşar Bahçeci'ye sergiye katkı sağlayan fotoğraf sanatçılarımıza teşekkür ederiz.”
Muhabir: TE Bilişim