Türkiye’de yıllarca Başbakanlık ve son olarak Cumhurbaşkanlığı yapan ve adını Türk siyasi tarihine adını altın harflerle yazdıran, galibiyetleri de, yenilgileri de içine sindiren, rahmetli Süleyman Demirel 40 yıla yaklaşan siyasi yaşamı boyunca basına en çok malzeme veren liderdi.
Kendisiyle çeşitli vesilelerle birlikte olduğum, Isparta’nın İslâmköy’deki Çalcatepe’deki Anıt Mezarı’nı birçok kez ziyaret edip, dua okuduğum Süleyman Demirel, ömrünün yarısından fazlasını siyasette, lider olarak geçiren böylesi efsane bir siyasi kişilikle ilgili bugüne kadar yüzlerce karikatür çizilmiş, onlarca yazı dizisi ve binlerce köşe yazısı kaleme alınmıştı.
Kendisini eleştirenler hakkında hiçbir işlem yapmayan, hoşgörüsüyle gülüp geçen, evinin bulunduğu "Güniz Sokak"ı siyasete soktuğu gibi, daha birçok benzerinde olduğu gibi kendine özgü espri ve mesaj verme anlayışıyla siyaset dilimize ayrı bir renk getirmişti.
31 Mart 1977 tarihinde Kırşehir’e gelerek bugünkü Petlas Lastik Fabrikası’nın temelini atan, son olarak Cumhuriyetimizin 75. Yıldönümü kutlamaları sırasında Ahilik kutlamalarına katılan ve benim de içinde bulunduğum komita tarafından değerli Vali İrfan Kurucu’nun önderliğinde Kırşehir’e kazandırılan, bugünkü Cacabey Meydanı’ndaki şahlanmış at üzerindeki Atatürk Anıtı’nı açan Süleyman Demirel'in kendisi ile özdeşleşen akıllarda kalan nice tarihi sözleri vardır.
Süleyman Demirel’in “Tencerenin deviremeyeceği hükûmet yoktur” sözü de unutulmayan sözlerinden birisi olmuştu.
İşte yukarıda anılarda kalan fotoğrafta görüldüğü gibi Demirel bir seçim meydanında elinde fötr şapkası ile halka hitap ediyor ve ardından gazetecilerin “sandıktan ne çıkar?” sorusuna şu tarihi cevabı veriyor:
“Ne girerse o çıkar!”
*ŞEVKET GÜNER