Kırşehir'de 1985 ya, 1986 yılında çekilen yukarıda anılarda kalan fotoğrafta yıllarca Kırşehir'de ve profesyonel liglerde hakem ve gözlemcilik yapan bir hakem üçlümüz gözüküyor.
Facebook’ta paylaşılan bu fotoğrafta genç yaşta aramızdan ayrılan Kırşehirli milli hakemlerimizde Mustafa Yoldaş, Mithat Ekici ve Alim İçer görülüyor.
Bu fotoğrafta o yıllarda Kırşehir Birinci Amatör Ligi'nde mücadele eden Oralsan Bucakspor ile Kamanspor kaptanları maç öncesi Kırşehirli unutulmayan hakem triosu ile birlikte görülüyor.
33 yıl önce çekilen bu fotoğraftaki hakem üçlümüzden Mithat Ekici'nin yönettiği maçlarda bazen istenmeyen olayların yaşandığını ve futbolcuların saldırısına uğradığını hatırlıyorum. Ancak hakemliği çok seven ve Kırşehir'de uzun yıllar muhasebecilikten yaptıktan sonra Ankara'ya taşınan Mithat Ekici'yi uzun yıllardır göremiyorum. Sanırım Kırşehir'den ayrıldı.
Asıl mesleği öğretmen olan ve uzun yıllar hakemlik yapan Alim İçer, milli hakem olarak Türkiye liglerinde çok sayıda maç yönettiğini biliyorum. Bu konuda çok haber ve yorumlar yazdım. Hatta Alim İçer'in yönettiği bir maçta atılan nizami gole iptal ettiği ve golü atan 2 numaralı futbolcunun itirazına “Hadi ordan 2 numaralı futlolcu gol mü atar!” diye karşılık verdiği halen anlatılır.
Bugün yaşı 70'lere gelen, Kırşehir'de uzun yıllar hakemlik ve gözlemcilik, hakem komitesi başkanlık yapan ve Kırşehir Belediyespor'un Kırşehir'deki tüm maçlarını izleyen Ali İçer hocamla zaman zaman görüşüyor ve eski yıllardaki takımları ve futbolcuları değerlendiririz. Türk futbolunda yıllarca 2. ve 3. Lig'de ulusal hakem olarak görev yapan Alim İçer, Kırşehir'de futbolun son yıllarda sürekli geriye gitmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirirken, “1969 yılında kurulan ve o yıllarda doğru dürüst sahası olmayan ancak yıllarca 2. Lig ve 3. Lig'de mücadele eden bir Kırşehirspor vardı. Kırşehirspor'u sevenler yıllarca fedakarca yöneticilik yaptı. Kırşehir'den kendi evlatları bu takımda yıllarca karşılıksız ve severek forma giydi. Bugün Kırşehir'den daha küçük il ve ilçelerin takımları Süper Lig'de, 2. ve 3. Lig'de başarıyla temsil edilirken, takımımızın bölgesel amatör ligde oynamasını kabul etmek üzüntü verici bir durum. Sanki herkes amatör ligi benimsemiş durumda. Bugün başka illerin takımlarını televizyon ekranlarında izlerken, Kırşehirspor'u görememek çok üzücü. Biz istiyoruz ki Kırşehirspor hiç olmazsa 2. Lig'de mücadele etsin. Bu olmuyorsa 3. Lig olsun. Ama gördüğüm kadarıyla sanki herkes bulunduğu ligi kabul etmiş. Bugün takımımızı alan Kırşehir Belediyesi bu konuda çok kalmıştır. İnşallah bu sezon şampiyon olur ve 3. Lig'e çıkar. Bunu başarırsak belki Kırşehir'de futbol yeniden ayağa kalkar ve canlanır, yoksa çok zor” demişti.
Kendisinin futbol oynadığı, hakemlik, gözlemcilik ve hakem komitesi başkanlığı yaptığı yıllarda Kırşehir'de futbol takımı sayısının 40 civarında kulüp varken, bugün bu sayının 7-8'e düşmesinin de son derece üzüntü verici olduğunu belirten Alim İçer “Kırşehirspor'da 2. ve 3. Lig'de uzun yıllar top koşturan ve yeşil-beyazlı formayı başarıyla giyen Kırşehir'in kendi çocukları vardı. O yıllarda Kırşehir'de futbol oynayan ve yeşil-beyazlı formayı giymek isteyen gençler futbol kulüplerine gidiyor ve bu durum da amatör takımlarımızın çoğalmasına neden olmuştu. Bugün gençlerimizde amatör kümede oynayan bir Kırşehirspor'u hedef olarak görmüyor. Kendisini profesyonel takımlara göstermek ve oralara transfer olmayı düşünen genç sayısı yok gibi. Keşke Kırşehirspor bugün 2. Lig'de olsaydı, Kırşehir'de futbol buralarda olmasaydı. Ama ne yazık ki Türkiye'de futbolu idare edenler, sadece profesyonel takımlarla ilgilendi amatöre gereken desteği vermedi. Bugün Türk Milli takımının ve Türk futbolunun geldiği durum ortada. Türk futbolunun ve Kırşehir'de futbolunun gelişmesini isteyenler mutlaka altyapıya, amatör sahip çıkıp destek olmalı. Yoksa ekonomik sıkıntılar içinde hiç kimsenin ne takım kurabilir, ne de takımında oynatabileceği futbolcu. Bunun için önce futbola çıkmak altyapıdan geçer. Kırşehir'in nüfusunun 30-40 binlerde olduğu yıllarda 2. ve 3. Lig'de temsil edilirken, bugün 130 bini geçen merkez nüfusuna göre amatör ligde olmasının son derece üzüntü verici. Biz istiyoruz ki Kırşehirspor hiç olmazsa 2. Lig'de mücadele etsin. Bu olmuyorsa 3. Lig olsun. Kırşehir'de futbolun içine düştüğü durum şuan gerçekten içler acısı. Kırşehir gibi potansiyeli olan bir il, Türkiye Futbol Federasyonu'nun en alt ligi olan BAL, asla ve asla yakışmıyordu. Çünkü Kırşehir'den daha küçük iller ve ilçeleri profesyonel anlamda liglerde boy gösterirken, Kırşehirspor'un bu durumuna üzülmeyecek gibi değildi. Sağolsun Kırşehir Belediye Başkanımız Sayın Yaşar Bahçeci ve diğer il yöneticilerimiz bu yıl takıma sahip çıktılar ve takımı şampiyon yapıp yeniden 3. Lig'e çıkardılar. Artık Kırşehir'in daha üst liglerde olması için herkes üzerine düşeni yapmalı” diye konuştu.
Yukarıda anılan kalan fotoğrafta aramızdan ayrılan Mustafa Yoldaş hocamıza rahmet, Alim İçer ile Mithat Ekici hakemlerimize sağlık ve mutluluklar diliyorum. * SALİH GÜNER