Kırşehirlilerin anılarında yaşayan çarşı ve sokaklarından bugün eser yok.
Kırşehir’in çarşı ve sokaklarını geçmişte çok yazmış, hatta seri yazı haline getirmiştim.
Yukarıda anılarda kalan fotoğrafta görüldüğü gibi Kırşehir’in çarşı ve sokaklarında 1930'lu yılların ikinci yarısında Vali Mithat Saylam’ın yıktırdığı çarşı ile Uzun Çarşı görülüyor.
Şimdi neredeyse hepsi iki katlı hale getirilen Yeni İkinci Çarşı’dan kimler gelip, kimler geçmedi ki?
1930’lu yıllarda Kırşehir’de imara ilk açılan Ahievran Mahallesi ve Ankara Caddesi çocukluğumuzun, gençliğimizin geçtiği en güzel yerlerdi. Şimdi Kırşehir’in en modern ve işlek caddesi Terme Caddesi’nin gölgesinde kaldı Ankara Caddesi desek yeridir.
Ankara Caddesi'nin ilk yapılanmasıyla birlikte o yıllardaki plân ve projeler, küçük dükkânlar bugün Terme Caddesi'ndeki geniş kaldırımlar, büyük dükkânlarla baş edemedi. Bütün büyük markalar, alışveriş merkezleri, üniversite, termal oteller, öğrenci yurtları, kafeler, restoranlar Terme Caddesi'ni renklendirdi, daha da canlandırdı.
Vali Mithat Saylam tarafından eski çarşıların yıkılıp, yenilendiği bugünkü Yeni İkinci Çarşı ise her geçen gün modern hale getirilse de o eski canlılığını kaybediyor desek yanılmamış oluruz.
Diş Hekimi Abdullah Çelik’in gazetemize gönderdiği yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi Kırşehir 1930’lu yıllarda daha yeşil bir kent, öyle beton yığını değildi. Şimdi beton yığını içinde ne yazık ki o eski güzel günlerini arıyor.
ŞEVKET GÜNER