Bakmayın siz onun bugün 83 yaşında olduğuna…
O hala gençliğindeki gibi yakışıklı, kültürlü, Kırşehir’i doya doya yaşayan değerli bir diş hekimi dostumuzdur.
Cengiz Çelikten, 1937 yılında Elazığ’da dünyaya geldi. İlkokulu babasının memuriyeti nedeniyle Elazığ ve Antalya’da okudu. Uzun yıllar Eskişehir’de yaşadı ve liseyi orada tamamladı. Eskişehir’de okurken, gençlik arkadaşı film artisti Cüneyt Arkın’la ailece birlikte görüşüp uzun yıllar dostluk kurdu. Askerlik dönüşü 1963 yılında Kırşehir Devlet Hastanesi’ne diş hekimi olarak atandı.
Daha sonra buradan istifa ederek ayrılıp, aynı yıl bugünkü Stüdyo Aile’nin bulunduğu Ankara Caddesi’ndeki Dr. Sami Eralp Apartmanı’nda muayenehane açtı.
1966-1968 yılları arasında Kırşehir Valiliği görevinde bulunan Namık Sezgin’in kızıyla dünya evine girdi. Bu evlilikten Cengiz Çelikten’in iki oğlu oldu.
Diş hekimi Cengiz Çelikten çok aktif, çok sosyal birisiydi. Yakışıklılığıyla da dikkatleri üzerine çekiyordu.
Cengiz Çelikten 1967 yılında Mehmet Ali Aybar’ın genel başkanı olduğu Türkiye İşçi Partisi’ni Kırşehir’de örgütleyerek il başkanlığını yaptı.
İl Başkanlığı binası bugün Ankara Caddesi’nde kendisinin oturduğu apartmanın altındaki gözlükçülerin bulunduğu yerdi.
Cengiz Çelikten, Kırşehir’de diş hekimliği yaptığı yıllarda bir bakraç yoğurda, 5-10 yumurtaya diş çektiğini zaman zaman sohbetlerimizde anlatır.
Kırşehirimizin yetiştirdiği kadir kıymetini bilemediğimiz ünlü bozlakçımız, merhum Muharrem Ertaş ustanın zaman zaman dişi ağrır, başı ağrır, şurası ağrır, burası ağrır, Bağbaşı Mahallesi’nden eşeğiyle çarşıya gelir, eşeğini Ahi Evran Çeşmesi’nde iyice kana kana suladıktan sonra Pir Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin bulunduğu türbeye dönerek ellerini açar, eşeğinin üzerinde duasını okur, eşeğini işyerinin bulunduğu binanın arka tarafında bir yere bağlar, sonra direkt Cengiz Çelikten’in muayenehanesine giderdi. Tabi Cengiz Çelikten dostumuz da onun hem dişine bakar, hem de diğer rahatsızlıklarının tedavisini yaptırırdı. Dr. Adem Egeli, Dr, Rıfat Kayadelen gibi Kırşehir’in o yıllardaki meşhur doktorlarına muayene ettirip, ilaçlarını alır, evine yollardı.
Yani Cengiz Çelikten görünmeyen aynı zamanda hayırsever bir kişiydi.
Diş hekimi Cengiz Çelikten 1963 yılında yerleştiği Kırşehir’de politikaya da düşkündü. 1990’lı yıllarda Bülent Ecevit’in DSP’sinden milletvekili adayı oldu. Kendisine ait vosvosunu süsleyerek köy ve mahallelerde seçim çalışması yürütüp, Ecevit’in meşhur seçim şarkılarından “Güvercinim süt beyaz” şarkısını söylediğini daha dün gibi hatırlıyorum.
1992 yılında zamanın Belediye Başkanı Dr. Cahit Gürses, Cengiz Çelikten’i Kırşehir Belediyesi’ne alarak Belediye Sağlık Müdürlüğüne getirmişti. 4 yıl SHP’li Cahit Gürses’le, 10 yıl da MHP’li Belediye Başkanı Metin Çobanoğlu döneminde görev yapmış, hemşehrilerine sağlık hizmeti vermiş, burada binlerce Kırşehirliyi sağlığına kavuşturmuştu.
1996 yılında emekli olan Cengiz Çelikten bugün Kırşehir’de eski güzellikleri, eski sosyal etkinlikleri arıyor, geçmiş güzellikleri yad ediyor, “Kırşehir bir zamanlar ne kadar güzeldi” diyerek iç çekiyor.
Kırşehir sevgisi ile dop dolu, demokrat, aydın, katıksız bir Atatürkçü olan Diş hekimi Cengiz Çelikten dostumuza sağlık ve mutluluk dolu bir ömür diliyorum.
*ŞEVKET GÜNER