1970’li yıllar…
“Kırşehir Çiğdem”i yayınlamaya başladığım yıllar…
Bugünkü Ankara Caddesi, Yeni İşhanı’nın birinci katında Avukat Sabri Yavuz’un bürosu vardı. Çevresi itibariyle işi de çok iyiydi. Bütün Çöl köylerinin yanı sıra Aşağı Bucak köylerinde de pek çok kişi hukuk işlerini Avukat Sabri Yavuz’a veriyorlardı.
Zira Sabri Yavuz, avukat olarak girdiği her davayı kazanıyordu.
12 Eylül 1980 sonrası Halkçı Parti ile siyasete girdi. Daha sonra Halkçı Parti SODEP’le birleşerek SHP oldu. Sabri Yavuz avukatlığının yanı sıra SHP’nin de İl Başkanlığı’nı yapıyordu. Hem de başarılı bir il başkanlığı yürüttü. Politikada çok acımasızdı. Sabri Yavuz, Hakkı Göçen Belediye Başkanı iken onu sürekli eleştirirdi.
Hatta bir defasında kendisine sormuştum, “Hakkı Bey’i niye bu kadar eleştiriyorsunuz?” diye de “Haklısınız, Hakkı Bey benim akrabam olur. Ben onu eleştirmiyorum, onun şahsında Anavatan Partisi’ni ve onun politikalarını eleştiriyorum” demişti.
1989 yerel seçimlerinde Hakkı Göçen aday olmadı, yerine aday gösterilen de Hakkı Bey’in 10 bine yakın oyunu 2 bin 500’lere düşürdü. SHP’den Mehmet Ali Yapıcı da Kırşehir Belediye Başkanı seçilmişti. Bir yıl sonra Yapıcı geçirdiği trafik kazası sonucu vefat edince, yerine yapılan seçimi Dr. Cahit Gürses kazandı.
Yerel seçimlerle birlikte esen rüzgar sonunda Avukat Sabri Yavuz, SHP İl Başkanlığı’ndan istifa etti, milletvekili adayı oldu ve kendisiyle birlikte Av. Coşkun Gökalp ve Dr. Hilmi Yükselen ile birlikte 1991 yılında milletvekili seçildi. Yani SHP bu seçimde Kırşehir’de 3-0 kazanmış, ANAP ta iktidardan düşmüştü.
Sabri Yavuz, Milletvekili döneminde Meclis’te 4 yıl süreyle İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı yaptı, kapatılma kararı alınan Petlas Lastik Fabrikası’nın kapatılmaması konusunda büyük mücadeleler verdi. Bütün bunlara o günkü Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İhsan Yeşilli, Ziraat Odası Başkanı H. İbrahim Hatunoğlu, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Mustafa Karagüllü ile Kırşehir basını da tanıktırlar.
Şimdi köşesine çekilen Sabri Yavuz, Ankara’da yaşıyor. Zaman zaman Kırşehir’e geldiğinde görüşürüz. Dostluğumuz baki.
Birkaç gün önce yine biraraya geldik, geçmişi yad ettik, Kırşehir’le ilgili görüş ve düşüncelerimizi paylaştık. Hala Kırşehir’den kopmayan, hemşehrilerinin iyi gününde, kötü gününde onlarla birlikte olan Sabri Yavuz’a buradan sağlık ve esenlikler diliyorum.
*ŞEVKET GÜNER