Ahiliği 1960’lı yıllarda ortaya çıkarıp, bugünlere taşıyanlara selâm olsun…
Ahiliğimizi ortaya çıkaran, zor günlerden bugünlere getiren, bu uğurda büyük emekler veren, bugün aramızda olmayan, hepsi ile de çok iyi diyaloglarımız olmuş bir Refik Soykut’u, bir Mustafa Karagüllü’yü, bir Galip Demir’i unutmak mümkün mü?
Yukarıda anılarda kalan fotoğrafta görüldüğü gibi İstanbul’da kurulan ve Genel Merkezi İstanbul’da olan Ahilik Araştırma ve Kültür Vakfı kurucu Genel Başkanı Galip Demir (tam ortada üçüncü sırada) başkanlığında İstanbul’da yapılan bir toplantıda “Ahi Baba” Mustafa Karagüllü (sol başta ) Prof. Dr. İlhan Şahin (sağ başta ikinci sırada, gözlüklü) konuklara Ahi Helvası ikram ederlerken görülüyor.
1960’lı yıllarda eski ilçemiz Hacıbektaş’taki Hacı Bektaş-ı Veli Anma etkinlikleri dönemin Müze Müdürü Ali Sümer ve Adalet Partili’li Belediye Başkanı Dede Aslan tarafından başlatılınca, hemen ertesi yıl da Emekli Albay Refik Soykut, Emekli Kurbay Albay Selahattin Saygı, Esnaf Teşkilatları Başkanı Mustafa Karagüllü ve bir grup gönüllü Kırşehirliler biraraya gelerek Pir Ahi Evran-ı veli Hazretlerini anma etkinliklerini başlatmışlardı.
Bugün aradan 60 yıl geçti Ahi Evran-ı Veli’yi anma törenlerini başlatılalı.
Her ne kadar kutlamalar istediğimiz boyutta olmasa da Kırşehir’in tanıtımına çok büyük katkıları olduğu ortada.
Umarım biz ve bizden sonraki kuşaklar Ahi Evran-ı Veli’yi daha büyük boyutlarda ve amacına uygun olarak kutlanmasına vesile olurlar.
Yukarıdaki fotoğrafta bulunan ve bugün aramızda olmayan, Ahiliğe büyük katkı ve hizmetleri geçen “Ahi Baba” Mustafa Karagüllü, Ahi Galip Demir’e, Ahi Refik Soykut’a Allah’tan rahmetler dileriz. Ruhları şad olsun.
* ŞEVKET GÜNER