Kırşehir’de esnaf ve sanatkârları aynı çatı altında toplamak amacıyla 1970’li yıllarda Ahi Çarşısı Yaptırma Derneği kurulmuştu.
Mehmet Metintürk, Etem Cihan, Ali Rıza Okatan, Kayhan Baycan, Rifat Türközü, İbrahim Parlak, Mehmet Kurt ve bir grup hemşehrimizin kurdukları bu dernek aracılığıyla bugünkü Ahi Çarşısı’nı yaptırmak için girişimlerde bulunmuşlardı.
Ahi Camii yanında “Boynueğri Hâkim” lâkabıyla anılan hâkim Hakkı Kaya, Etem Cihan gibi ailelerin oturdukları eski evleri satın alarak kolları sıvayan dernek yöneticileri anılarda kalan yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi 1970’li yılların ortalarında Ahi Çarşısı’nın temelini atarak işe başlamışlardı.
Türkiye’nin bütün illerini temsil edecek işyerlerinin yer alarak Ahiliğin bütün ülkeyi kucaklaması hedeflenen Ahi Çarşısı dört kapısı ile de Ahiliğin dört ilkesini temsil edecekti. Ancak zamanla bu hedefini gerçekleştiremeyerek bir iş hanına dönüştü.
Son zamanlarda Ahi Evran Külliyesi’nin yapımına başlanması ile yıkılması gündeme gelen Ahi Çarşısı’nın âkıbeti önümüzdeki yıllarda belli olacak.
Ahi Çarşısı’nın yapımı sırasında çekilen yukarıdaki tarihî fotoğrafta ilk sırada soldan sağa “Bebe” lâkabıyla anılan İbrahim Parlak, Mehmet Metintürk, Ali Rıza Okatan, Kayhan Baycan ile birlikte inşaatta çalışan işçiler görülüyor.
Yukarıda isimleri geçen ve bazıları bugün aramızda olmayan hemşehrilerimizi saygıyla anıyoruz.
*ŞEVKET GÜNER