3’ncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın yakın koruması
Kırşehirli Emniyet Müdürü hemşehrimiz Nihat Türközü’ydü

Çok partili siyasî yaşamın başlaması üzerine 1946 yılında Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Refik Koraltan ile birlikte Demokrat Parti’yi kuran Celal Bayar, partisinin 1950 seçimlerini kazanmasından sonra 22 Mayıs 1950’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce Türkiye’nin üçüncü cumhurbaşkanı seçilmişti.
10 yıl boyunca sürdürdüğü bu görevden 27 Mayıs askerî müdahalesi ile 1960 yılında uzaklaştırılan Celal Bayar, 15 Eylül 1961’de Yassıada Mahkemesi tarafından idama mahkûm edildi. Cezası daha sonra müebbet hapse çevrilerek Yassıada’dan Kayseri Bölge Cezaevi’ne nakledilen Bayar, 7 Kasım 1964’te rahatsızlığı nedeniyle serbest bırakıldı. 1903 yılında Reşide Hanım’la evlenen ve üç çocuğu olan Celal Bayar 22 Ağustos 1986 günü İstanbul’da vefat etti.
Yukarıda anılarda kalan fotoğrafta oturanlardan sol baştaki Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın yanında oturan TBMM Başkanı Refik Korlatan, onun yanındaki Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın kızı Nilüfer.
Ayaktaki sol baştaki Meclis Başkanı Refik Koraltan, onun yanındaki kıravatlı Celal Bayar’ın yakın koruması Kırşehirli hemşehrimiz Emniyet Müdürü Nihat Türközü bulunuyor. Nihat Türközü İstanbul’da faaliyet gösteren Ahilik Vakfı’nın Kurucu Genel Başkanı rahmetli Galip Demir’in kayınbabası, Nermin Demir’in de babasıydı. Sade Ofset’in sahipleri Süleyman ve Murat Demir’in dedeleriydi. Sağ baştaki ise dönemin Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü.
Aramızda olmayanlara Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar dileriz.
*ŞEVKET GÜNER