BUNDAN yarım asır önce çocukluğumuzda bütün Kırşehirlilerin kim bilir kaç kere inip çıktığı, Kale Ortaokulu'nda her Kırşehirlinin okuduğu tarihi Kalemizin üzerinde yine tarihi bir topumuz var.

Her Ramazan ayı geldiğinde, ya da milli bayramlarımız ve özel gün ve törenlerde Selgâh'ta oturan meşhur topçu Süleyman Ağa gelir, gündüzden çarşıdaki terzilerden topladığı kırpıntı bez parçalarını topun ağzından elindeki büyük sopa ile iyice basar, arka-dan yerleştirdiği barutla patlatırdı.

Uzun Çarşı'nın üzerini toptan çıkan çaput parçaları kaplardı. Bizler de seyrederdik uzaktan…

İftar ve sahur vakitlerini attığı topla duyuran Topçu Süleyman Ağa, Ramazan'ın bitmesine bir hafta kala çarşıdaki bütün dükkânları elindeki sopa ile tek tek dolaşır, bahşişini toplardı, tıpkı bugünkü Ramazan davulcuları gibi…

Kale'deki topu, 1811 yılında, Friedrich Krupp'un kurduğu ilk çelik fabrikasını oğlu Alfred Krupp 1856 yılın-da geliştirerek çelik 9 cm. namludan dolumlu top üretti ve seri üretimini yapmıştı. O dönem Prusya ilk çelik top kullanan ülke olmakla kalmadı 1860'larda, bu toplar Osmanlı, Avusturya-Macaristan ve Rus İmparatorlukları tarafından satın alındı.

İşte Kırşehir Kale'sine konan ve bayramlarda ve ramazanda kullanılan bu topun üzerinde “Krupp” Markası yazan bu topta namludan doldurulur ve yiv setlidir.

Ateşleme mekanizması namlu başlangıç noktasında bir delikte barut dolumu ile mümkün oluyor.

Kırşehir'de bu top; namlu ucundan içi çaputla doldurulup sıkıştırıldıktan sonra mekanizmasında yer alan bir delikli kanalın barutla doldurulup ateşlenmesi şekliyle uzun yıllar kullanıldı.

Artık bu top yıllardır kullanıldığı Kale'de kaderine terk edildi. Çünkü artık top patlamıyor, ses bombası kullanılıyor. Kırşehir'i yönetenler bugün harabe konumundaki Kale'deki gerekli çevre düzenlemelerini inşallah yaparlar ve bu topu da buradan kaldırıp Kırşehir Müzesi'ne naklederler.

*ŞEVKET GÜNER