Geçtiğimiz Şubat ayında vefat eden Kırşehir eski Belediye Başkanı Dr. Cahit Gürses, CHP’den iki dönem Belediye Başkanlığı yapan Orhan Baycan ile zaman zaman bizim gazetede, ara sırada da Belediye’de bir araya gelirlerdi.

Orhan Baycan 1960’lı yıllarda Kırşehirli Osman Bölükbaşı’nın Millet Partisi’nden hem Belediye Meclisi üyeliği, hem de Belediye Başkan Vekilliği görevini yürütürdü.

Orhan Baycan’ın o yıllarda sanayide onix mermer taşı atölyesi vardı. Baycan aynı zamanda Dursun Yastıman, Nejat Sülükçü ile birlikte ulusal gazetelerin muhabirliğini de yapardı.

Hatta o yıllarda Dursun Yastıman’ın “Yeni Kırşehir” Gazetesi yayınlanırken, Ertuğrul Ersan’ın da “Yeşilyurt Gazetesi” vardı ve bu gazetenin Yazı İşleri Müdürlüğünü Orhan Baycan yürütüyordu.

Sonra Orhan Baycan 1970’li yıllarda CHP’ye geçti ve 1973 yılında bu partiden Kırşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. 12 Eylül 1980 darbesine kadar iki dönem CHP’den Kırşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulundu.

O yıllarda bütün imkansızlıklara rağmen kendine göre Kırşehir’e önemli ve kalıcı hizmetler yaptı. Hatta bugünkü Grand Hotel Terme’nin temelini o dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Alev Coşkun’a attırarak yapımını başlatmıştı. Başkanlık görevi bitince vefatına kadar gazetemiz “Kırşehir Çiğdem”de köşe yazıları yazdı. 

Orhan Baycan kendisinden 10 yıl sonra SHP’den Kırşehir Belediye Başkanı seçilen Dr. Cahit Gürses’e zaman zaman tecrübelerini aktarır, ona destek vermeye çalışırdı.

Yukarıda anılarda kalan fotoğrafta da görüldüğü gibi Orhan Baycan böyle bir ziyarette Cahit Gürses’le birlikte görülüyor. Benim çektiğim bu fotoğraf hala gazetemizin arşivinde bulunuyor.

Kırşehir’de yaptıkları kalıcı yatırım ve hizmetlerle Kırşehir’de silinmez izler bırakan Belediye Başkanlarımız Orhan Baycan ile Cahit Gürses, görev yaptıkları yıllarda hiç kimsenin ekmeği ile oynamadılar. Partizanlık yapmadılar, yandaşlarını Belediye’ye doldurmadılar. Kıt kanaat imkânlarla, elindeki mevcut personellerle hizmetler yaptılar.

Bugün bu iki değerli Belediye Başkanımız da aramızda değil. Ama onlar yaptıkları hizmetlerle hiçbir zaman unutulmayacaklar.

Her iki Belediye Başkanımıza da rahmetler diliyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun.

*ŞEVKET GÜNER