Kırşehir abdallar geleneğinin gelmiş geçmiş en iyi ustalarından birisi de zurnayı adeta üfleyerek konuşturan Ayvaz Başaran ustaydı.
Hayatın her türlü sıkıntı ve zorluklarına göğüs gererek yıllarca Kırşehirlilerin düğünlerine renk kattı, Kırşehir’in sosyal ve kültür etkinliklerinde en önde saf tuttu.
2018 yılının Nisan ayında 83 yaşında aramızdan ayrılan, Kırşehir’in yetiştirdiği usta sanatçılardan Neşet Ertaş’ın arkadaşı olan Ayvaz Başaran’a vefatından kısa bir süre önce de Halk Bilimi Ödülü verilmişti. 
Ayvaz Başaran, Neşet Usta’ya yıllarca zurnasıyla eşlik etmiş, Kırşehir yöresine ait bayrak kaldırma, gelin ağlatma, kına, cirit, güreş, karşılama, tura, halay havaları, ağırlama, ikileme, yanlama, üçayak gibi eserleri zurnayla seslendirdiği 23 eserle TRT arşivine girmişti. 
Neşet Ertaş ile CHP eski Milletvekili Hüseyin Bayındır’ın öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonucunda Kırşehir İl Kültür Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Abdallar Müzik Topluluğu’nun sanatçısı yapılan, son yıllarda geçirdiği rahatsızlık sonucu zurnasını bırakmak zorunda kalan Ayvaz Başaran, düğünlerde çaldığı “Ağ Gelin” bozlağıyla yakından tanınıyordu. 
Yukarıda anılarda kalan fotoğrafta Zurnacı Ayvaz Başaran ile ben 2009 yılında oğlumun düğünde çekilmişti.
Neşet Ertaş’ın yeğenleriyle ve oğlu Zafer Başaran’la benim oğullarımın düğünlerinde de çalıp söyleyen Ayvaz Başaran Usta 2018 yılında aramızdan ayrılarak evinin yakınındaki Bağbaşı Mezarlığı’nda Muharrem Ertaş ile can dostu Neşet Ertaş’la aynı toprakta buluştu. 
Kırşehir’in kültürüne, tanıtımına büyük katkı sunan her üç ustamıza da rahmetler diliyorum.  
     *ŞEVKET GÜNER