1954’te, Kırşehir’i il iken ilçeliğe düşüren dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Kırşehir tekrar vilayet yapıldıktan sonra bir anlamda Kırşehirlilerle barışmak için 1957’de Kırşehir’e gelir.

Başbakan Adnan Menderes, dönemin Kırşehir Belediye Başkanı Vehbi Demir’den fahri hemşehrilik unvanı verilmesini ister. Ancak Başkan Demir bu isteğe ılımlı baksa da dışarıdan Millet partilerin baskı ve tazyikleri sonucu Belediye Meclisi Üyeleri buna karşı çıkar ve istek kabul görmez.

Bunun üzerine Kırşehir’e gelen ve Belediye ziyaret eden Başbakan Adnan Menderes, Belediye binasından ayrılırken, kendisine hemşehrilik beratının verilmemesinin üzüntüsünü yaşar ve “Değerli Kırşehirliler Yunanlılarla barıştık ama sizlerle barışamadık” der.

İşte yukarıda anılarda kalan fotoğrafta bahsi geçen Başbakan Adnan Menderes’in 1957’de Kırşehir’in yeniden il yapılmasının ardından Kırşehir’e son gelişi sırasında Belediye ziyaretinde çekilmiş.

Bu fotoğrafta sol başta ayakta Başbakan Adnan Menderes’e Kırşehir’le ilgili bilgiler veren dönemin Millet Partili Belediye Başkanı Vehbi Demir, ikinci ve üçüncü sırada oturanlar Ankara’dan gelen bürokratlar, dördüncü sırada Başbakan Adnan Menderes görülüyor.

Yukarıdaki fotoğraf bugün yıkılmış olan Cacabey Meydanı girişinde bulunan ve sonradan Ziraat Bankası olarak ta kullanılan Belediye Binası’nda çekilmiş.

*ŞEVKET GÜNER