Cumhuriyetimizin kuruluşunun 75. Yıldönümü nedeniyle dönemin Kırşehir Valisi, değerli insan, devlet adamı, Atatürkçü İrfan Kurucu Kırşehir’in meydanına bir Atatürk Anıtı yaptırmak isteyince bir komite oluşturmuştu.

         Bu komitede gazeteci olarak ben de vardım. Komite Atatürk Anıtı’nın nasıl olması gerektiği yönünde çeşitli görüşler dile getirdi ve sonunda benim şahlanmış at üzerinde bir Atatürk Anıtı yapılması yönündeki ısrarlarım sonucu bugünkü Cacabey Meydanı’ndaki at üzerindeki Atatürk Anıtı’nın yapılmasına onay verdiler.

         Vali İrfan Kurucu yaptırdığı Atatürk Anıtı’nın açılışına ve Ahilik Törenlerine katılmak üzere hemşehrisi olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i Kırşehir’i davet etmişti.

         Ahilik kutlamalarına katılan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bugün yıkılan Hükümet Konağı’nda binasında Vali İrfan Kurucu’yu makamında ziyaret etti, Kırşehir’in sorunları hakkında bilgiler aldı ve kalabalık bir halk konvoyuyla yürüyerek Belediye’ye geldi.

Demirel, Ankara Caddesi’nde kalabalık konvoyla yürürken, Kırşehirliler ve kalabalık halk kitlesi çılgınca ve coşkuyla alkışlıyorlardı. O Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ki kendisinin bir tek koruması vardı, o da Kayserili komiser Şükrü Çukurlu idi. Herkes ona rahatlıkla ulaşabiliyordu. Elinden bırakmadığı, gözü gibi koruduğu fötr şapkasını yıllarca halkını selamlamak için kullandı. Çünkü o fötr onun simgesiydi.

         Cumhurbaşkanı Demirel, Vali İrfan Kurucu ile birlikte MHP’li Belediye’yi ziyaret etti ve burada Belediye Başkanı Metin Çobanoğlu’ndan çalışmaları ve sorunları hakkında bilgiler aldıktan sonra karşılayanlar arasında İstanbul Ahilik Eğitim ve Araştırma Vakfı Kurucu Genel Başkanı Galip Demir de bulunuyordu.

         Belediye’de benim de bulunduğum ziyaret sırasında Vakıf Başkanı Galip Demir de Cumhurbaşkanı Demirel’e Ahilik’le ilgili bilgiler verdi, kendi yazdığı “Osmanlı Devleti'nin Kuruluşu ve Ahilik” ve “Ombudsmanlık” adlı kitaplarını takdim etti.

         Yukarıdaki anılarda kalan fotoğrafta Belediye’de çekilmiş o güne ait. Cumhurbaşkanı Demirel, Galip Demir ve ben.

         Bugün aramızda olmayan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Galip Demir’in iyi bir dostlukları vardı.

Galip Demir hemşehrimiz; Kırşehir’i ve Kırşehirlileri çok seven, hayırsever bir insandı. Onun sağ eliyle verdiğini, sol eli görmezdi. Çok mükemmel, mütevazı, sade kibar bir insandı. Şimdi onun bu görevlerini evlatları yerine getiriyor.

Cumhurbaşkanı Demirel, Belediye’yi ziyaret ettikten sonra Belediye Kavşağı’ndaki Atatürk Anıtı’nın açılışını gerçekleştirirken, tarihi bir de konuşma yapmıştı.

Demirel, buradaki açılış töreninden sonra yine aynı şekilde kalabalık bir halk konvoyuyla yürüyerek Ahi Meydanı’ndaki Ahilik törenlerine katılmıştı.

Süleyman Demirel’in Kırşehir’e çok büyük hizmetleri geçtiğini kim bilir kaç kere yazdım.  Bugün binlerce insanın çalıştığı, ekmek yediği Petlas Lastik Fabrikası’nın temelini 31 Ocak 1977 tarihinde o atmıştı. Allah ondan razı olsun.

         Bugün hayatta olmayan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile İstanbul Ahilik Eğitim ve Araştırma Vakfı Kurucu Genel Başkanı Galip Demir’e Allah’tan rahmet diliyorum, ruhları şad olsun.

            *ŞEVKET GÜNER