Anahtar Parti Genel Başkan Yardımcısı Emine Küçükali Gürkök, Kırşehir’de yaptığı basın açıklamasında altın madeni projesine sert tepki gösterdi. Gürkök, “Bu proje yalnızca bir yatırım değil, Kırşehir’in su kaynaklarını ve kültürel mirasını yok edecek bir felakettir” dedi.

Anahtar Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Çevre, Şehircilik, Afet ve Su Politikaları Başkanı Emine Küçükali Gürkök, Kırşehir’e gerçekleştirdiği ziyarette Anahtar Parti İl Başkanlığı’nda basın açıklamasında bulundu. Toplantıya STK İlişkileri Genel Başkan Yardımcısı Hayati Çetin, Aksaray İl Başkanı Ali Karakuş, Nevşehir İl Başkanı Umut Ergül ve Yozgat İl Başkanı Olgun Sadık da katıldı.

Başkan Gürkök, Kırşehir’de gündeme gelen altın madeni projesinin bölgeyi ciddi bir çevresel ve sosyoekonomik krize sürükleyeceğini belirtti. Türkiye genelinde yaşanan su krizine dikkat çeken Başkan Gürkök, “Van'dan Burdur'a, Hatay'dan Edirne'ye kadar göller kuruyor, barajlar tükeniyor. Dicle ve Fırat’ın debisi azalıyor, yeraltı suları hızla yok oluyor. Bu tablo, iklim krizi ve plansız madenciliğin halk sağlığını tehdit eden bir stratejik krize dönüştüğünü gösteriyor” dedi.

Türkülere ilham olmuş Seyfe Gölü yok olursa kültürümüz de yok olur!

Kırşehir’de Kiralar 15 Bin TL’yi Aştı: Barınma Krizi Derinleşiyor
Kırşehir’de Kiralar 15 Bin TL’yi Aştı: Barınma Krizi Derinleşiyor
İçeriği Görüntüle

Başkan Emine Küçükali Gürkök, altın madeni projesinin Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında olan Seyfe Gölü’nü doğrudan tehdit ettiğini vurgulayarak, “Seyfe'nin yok olması yalnızca doğayı değil, Anadolu’nun hafızasını da siler. Bu göl, Karacaoğlan’ın, Neşet Ertaş’ın türkülerine ilham veren bir kültür mirasıdır” ifadelerini kullandı.

Kırşehir Belediyesi verilerine göre, şehirde günlük sağlanan 801 litre suyun yalnızca 180 litresi arıtılabiliyor. Başkan Gürkök, bu verilerin Kırşehir’in acil ve sürdürülebilir bir su yönetimine ihtiyaç duyduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Whatsapp Image 2025 08 28 At 10.13.24

Çiftçiler en ağır ekonomik yükü taşıyor!

Basın açıklamasında madencilik sektörünün köylüye baskı uygulayarak tarım arazilerini satın aldığına da dikkat çekildi. Başkan Gürkök: “Bugün çiftçi, hükümetin yanlış politikaları nedeniyle en ağır ekonomik yükü taşımaktadır. Maden şirketleri, köylüye kazanması imkânsız görünen paralar teklif ederek onu toprağını satmaya zorluyor. Böylece köylü köyünü terk ediyor, tarım arazileri bir bir el değiştiriyor” dedi.

Kırşehir’de topraktan sadece altın çıkarılmıyor!

Kent Konseyi ile yapılan istişarelerde incelenen ÇED raporuna göre, bölgede altından daha değerli 36 farklı elementin bulunduğu ve bunlar arasında nadir toprak elementlerinin de yer aldığı tespit edildi. Başkan Gürkök, “Konsantre altın olarak gönderilecek ürünle birlikte bu elementlerin de gönderimi mi yapılacak? Bu soruya net bir cevap verilmelidir” diyerek şeffaflık çağrısında bulundu.

Kırşehir’in Ankara ve İstanbul’un et ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığını hatırlatan Başkan Gürkök, “Su kaynaklarının tükenmesi halinde yalnızca Kırşehir değil, milyonlarca vatandaşımızın gıda güvenliği tehlikeye girecektir” dedi.

Anahtar Parti’nin stratejik su politikasını ise Başkan Emine Küçükali Gürkök şu şekilde açıkladı:

-Su Bakanlığı kurulacak, Su Yasası çıkarılacak.

-Modern Sulama Seferberliği: Vahşi sulamadan damla ve yağmurlama sistemlerine geçiş; hibe ve kredilerle destek.

-Yeraltı Suyu Yönetimi: Kaçak kuyuların kapatılması, ruhsatlı kuyulara sayaç takılması; akiferleri güçlendiren yeraltı barajları.

-Atıksu Yeniden Kullanımı: OSB’lerde ve belediyelerde ileri arıtma tesisleri kurulacak; sanayi ve tarımda geri kullanım sağlanacak.

Whatsapp Image 2025 08 28 At 10.13.24 (2)

-Şebeke Kayıplarının Azaltılması: SCADA sistemleriyle modern şebeke renovasyonu; yeni binalarda gri su sistemleri zorunlu hale gelecek.

-Yağmur Hasadı ve Buharlaşma Kontrolü: Çatılarda yağmur depoları, barajlarda yüzer GES ve membran uygulamaları yaygınlaştırılacak.

-Su Verimliliği Bilinci: Halk ve çiftçiler su tasarrufu ve iklim değişikliğine uyum konusunda eğitilecek.

Başkan Gürkök, bu politikaların hayata geçirilmesiyle Türkiye’nin su stresi yaşayan bir ülke olmaktan çıkacağını ve kaynaklarını verimli yöneten bir ülke konumuna yükseleceğini vurguladı.

Muhabir: Ayşe Hilal Deliorman - Gurbet Erul