Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan Kızılcahamam kampında yerel seçimler ile ilgili kati ve önemli kararlar aldığını söyledi.
Peki, neydi bu kararlar?
Seçim kazanacak adaylarla halkın karşısına çıkacaklarını, ehliyet ve liyakate önem vereceklerini, tevazu sahibi isimleri aday göstereceklerini söylemişti.
Hepsi bu muydu değildi; Erdoğan’ın sözlerinde mevcut belediye başkan adaylarının önemli oranda değişeceği mesajını verirken, iyi adaylar çıkaracaklarını ve her yerde aday göstereceklerini de dile getirdi. Bana göre en dikkat çekici olanı "kirlenmemiş, mütevazı, angaje olmayan ve güler yüzlü" adaylar göstereceği kısmı idi. İyi adaylardaki kastı neydi? Seçim kazanacak adaylar derken neleri kastetti ve en önemlisi de mevcut belediye başkanlarının büyük oranda değişeceği mesajını vermiş olmasıydı.
Mesela Kırşehir belediye başkanı AK Partiden acaba Yaşar Bahçeci 3.kez aday gösterilecek mi? Aday gösterilmesi Kırşehir için avantaj mı yoksa dezavantaj mı? Bahçeci aday gösterilmeyip yoksa yeni bir isimle mi başkanlık seçimine gidilecek bunlar önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
Diğer taraftan Cumhur ittifakı ile ilgili Sayın Erdoğan; “MHP ile gerçekleştirdiğimiz cumhur ittifakı, seçim ittifakından öte bir şeydir. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu meselelerde, yerli ve milli konularda taraf olmak demektir. O nedenle bunu bir seçim ittifakı olarak görmemek lazım. Biz bu ittifakı sürdürmekte kararlıyız” diyor.
Sanki Cumhur ittifakının arasını bu af meselesi biraz açacakmış gibi duruyor.
Bu durumda bu af meselesi yerel seçimlerin sonrasına bırakılır bu benim düşüncem.
Sayın Bahçeli, İstanbul hariç diğer tüm illerde aday çıkaracaklarını söylemişti. Peki, bu cumhur ittifakını nasıl etkileyecek?
Mesela Kırşehir’de aday çıkarılacak bu aday güçlü bir aday olursa kim kime nasıl destek verecek hepsi tam bir muamma.
Varsayalım, AK Parti de Yaşar Bahçeci, MHP de Çağatay Han Torun, CHP’den Selahattin Ekicioğlu ve İyi Parti’den de Asaf Kayaoğlu aday oldu.
Bu adaylar ile seçime gidildiğinde Kırşehir’de sonuç ne olurdu acaba? Kim kime neden destek verirdi.
Köylü aday, şehirli aday ayırımı bu seçimde de yapılır mıydı?
Bu tür şeyler taşra da halen yapılıyor çünkü. Bu seçimlerde ülkücü kimliği ile öne çıkacak adayların olması yerel seçimleri nasıl etkileyecek gerçekten merak konusu.
Eskiden bu şehirde AK Parti ile MHP yarışırken şimdilerde CHP ve İYİ Parti de belediye seçimlerinde önemli rol oynayacağa benziyor. CHP il yönetimi o kadar iddialı ki bu seçimlerde yıllar sonra vekil çıkardıkları gibi uzun yıllar sonra belediye başkanlığını da kazanacaklarını söylüyorlar.
Peki, bu mümkün mü?
Gerçekten halkın içinden gelen, halk ile hemhal olan, sevilen, namuslu, dürüst ve kirlenmemiş bir aday olursa elbette ki mümkün.
Sözün özü bu Cumhur ittifakının yerelde çok tutacağını sanmıyorum bu olsa olsa gönül ittifakı olur diye düşünüyorum. Çünkü yerelde yukarının aldığı kararlara çok bağlı kalındığı söylenilemez.
Millet ittifakında ise durumu Sayın Kılıçtaroğlu “tavan da değil taban da” ittifak olabilir sözü ile kapatmış gözüküyor. Ancak siyasette akşam konuşulanlar sabah sanki hiç konuşulmamış gibi olabiliyor buda bizim ülkemizde çok sıradan bir durum haline geldi.
Seçimlere 5 aylık bir süre varken aday adaylarını ve seçmenleri tatlı bir heyecan almış vaziyette.
Umuyor ve diliyorum ki, öncelikle ilimize hizmet edecek adayların bu seçimlerde yarışması ve diğer taraftan da tüm ülke genelinde ülkesi ve halkı için hizmeti şeref sayan insanların aday olması ve seçimleri kazanır.
Bir sonraki yazımızda Bahçeli ve Akşener’in kavgasına değinmek dileği ile…