Kırşehir Belediyesi Başkanlarından merhum Hakkı Göçen ağabeyimle birlikte sohbet ederken kendisine; “Ağabeyciğim Ahilik kutlamaları sönük geçiyor, esnaf bayramına sahip çıkmıyor, yoğun bir katılım sağlanamıyor tuhaf değil mi?” dediğimde merhum Hakkı Göçen ağabeyim bana; “Osman’ım, evladım; hatırladığım kadarıyla 1960’lı yılların sonlarına doğru Kırşehir kapalı spor salonunda Ahilik kutlamaları yapılıyordu, kürsüye Isparta Esnaf Odaları Başkanı çıktı ve şunları söyledi. “Ey Kırşehirliler gülünüze sahip çıkmadınız biz alıp Isparta’ya götürdük, Isparta gülü yaptık, halınıza sahip çıkmadınız biz alıp Isparta’ya götürdük Isparta Halısı yaptık, gördüğüm kadarıyla Ahiliğe de sahip çıkmıyorsunuz, böyle giderse Ahiliği de Isparta’ya götürür, kutlamaları Isparta’da yaparım dediği acı gerçeği anlatmıştı.

Kırşehir Belediyesi Başkanlarından merhum Hakkı Göçen ağabeyimle birlikte sohbet ederken kendisine; “Ağabeyciğim Ahilik kutlamaları sönük geçiyor, esnaf bayramına sahip çıkmıyor, yoğun bir katılım sağlanamıyor tuhaf değil mi?” dediğimde merhum Hakkı Göçen ağabeyim bana; “Osman’ım, evladım; hatırladığım kadarıyla 1960’lı yılların sonlarına doğru Kırşehir kapalı spor salonunda Ahilik kutlamaları yapılıyordu, kürsüye Isparta Esnaf Odaları Başkanı çıktı ve şunları söyledi.
“Ey Kırşehirliler gülünüze sahip çıkmadınız biz alıp Isparta’ya götürdük, Isparta gülü yaptık, halınıza sahip çıkmadınız biz alıp Isparta’ya götürdük Isparta Halısı yaptık, gördüğüm kadarıyla Ahiliğe de sahip çıkmıyorsunuz, böyle giderse Ahiliği de Isparta’ya götürür, kutlamaları Isparta’da yaparım dediği acı gerçeği anlatmıştı.”
Eskisi kadar olmasa da Kırşehir’de Ahilik kutlamaları önceki yıllara oranla biraz rağbet görmesi, ilginin artması, etkinlik çeşidinin çoğalması sevindirici olduğu gibi son yıllarda Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan düzeyinde ve devletin üst kademesinde katılımın olması Ahiliğin önemini daha da arttırmaktadır.
Ama her sene olduğu gibi bu sene de esnafımızın Ahilik kutlamalına ilgi göstermediği dikkatlerden kaçmadı. Yıllardır Kırşehir Esnafının yeterince katılımı sağlayarak neden kendi düğününe, bayramına iştirak etmediğini anlamış değilim.
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ile o yıl itibarıyla görevde bulunan Valimizin gayretleriyle biraz katılım sağlanıyor ama bu katılanlar arasında esnafın yok denecek kadar az olması tuhaf değil mi?
Her yıl kutlamaların sonrasında bu köşede esnafımızın Ahilik kutlamalarına neden ilgi göstermediğini sorduğum zaman bana “sen işine bak, işin içinde senin bilmediğin konular var “ diyenler olduğu gibi esnafa küfür ettiğimi söyleyenler de oldu. Şimdiye kadar eleştiri yaptım ama esnaf dahil hiç kimseye küfür etme densizliğinde bulunmadım, öyle söyleyenleri de Allah’a havale ettim. Bilirim ki “ kem söz sahibinindir.”
Esnafımızın katılmamasında bir sorun var o belli bizde o sorun neden kaynaklanıyor, nerededir bu sıkıntı, esnafta mı, esnaf odası başkanında mı, belediye başkanımızda mı, valimizde mi, milletvekillerinde mi ? Bunu öğrenmek, buna bir neşter vurmak istiyoruz.
Eğer bu makamlarda bir sıkıntı varsa hep bir araya gelerek çözüme kavuşturulması Kırşehir ve Kırşehir Esnafının yararına olacaktır. “Birlikten güç doğar” diyenler boşuna dememişlerdir.
Kırşehir Esnafı Ahilik kutlamalarına günler öncesinden hazırlansalar, esnaf odalarıyla, ticaret odasıyla bir araya gelerek sorunlarını, ihtiyaçlarını, Kırşehir için yapılması gerekenleri tespit etseler, Ahiliğin en üst düzeyde katılımla kutlanması için çalışsalar en azından açılış ve kapanış törenlerine büyük bir coşku ile yoğun katılım ile iştirak etseler, Ahilik kutlamalarını fırsata çevirerek son günde hep birlikte ayağına kadar gelen Cumhurbaşkanıyla, Başbakanıyla, Bakanlarıyla, devlet erkanıyla önceden programa alınmış bir toplantı yapsalar, yemek yeseler, Kırşehir’in ve esnafın sorunlarını anlatsalar, bir dosya takdim etseler kötü mü olur?
Örneğin yıkılan ve şu anda boş bir arsa olan vilayet konağının yerine beş yüz veya bin kişilik bir öğrenci yurdunun yapılmasını sağlamak Ankara caddesinde ki esnafı canlandırmaz mı?
Lise caddesi ile Prof. Dr. M. Ali Altun caddesinde faaliyet gösteren esnaflar için o bölgelerde neler yapılabilir araştırılamaz mı?
Terme Caddesi’ndeki esnaflar için değişik alternatifler gündeme getirilemez mi?
Organize Sanayiye bir şeyler istemek, yatırımcıları getirmek, Kırşehir’in yararına olmaz mı?
Amacımız her alanda kalkınan, gelişen, esnafı kazanan, göç alan, güçlü bir Kırşehir inşa etmek değil mi?
Devletin en üst düzeyde katıldığı Ahilik kutlamalarını Kırşehir’in ve esnafın yararına fırsata çevirmek varken, bu sorumsuzluk, bu vurdum duymazlık niye
Allah muhafaza kuş elden kaçar giderse son pişmanlık fayda etmez, zira kendi düşen de ağlamaz.
Doğru söyleyeni kimse sevmez, dokuz köyden kovarlarmış lakin dokuz köyden kovulmamız sevilmememiz hiç önemli değil, doğru söyle canın doğru çıksın diyenler ne güzel söylemiş.
Yunus Emre;
Cümleler doğrudur sen doğru isen, doğruluk bulunmaz sen eğri isen sözlerini boşuna mı söylemiş?
Biz doğru olalım varsın sevmesinler, dokuz köyden kovsunlar bizi.