Bu kronolojik olaylar zinciri 27 Mayıs 1960 İhtilâli'nin 61'inci yıldönümüne yaklaşırken o günleri yaşamamış, yaşayıp da unutmuş olanlara hatırlatmak için hazırlanmıştır.  
[23 Ekim 1960 genel nüfus sayımına göre Cumhuriyet döneminde okur-yazar oranı yalnızca Demokrat Parti iktidarının 1955-60 döneminde gerilemiş, 1955'te % 41 iken 1960'ta % 39.5'e düşmüştür.] 
TARSUS’TA BİR KİŞİ OĞLUNU MENDERES’E KURBAN ETMEYE KALKIŞTI 
* 1 Ocak 1960: Lüks otomobiliyle bir süredir yurt gezilerini sürdürmekte olan Nur tarikatının lideri Said-i Nursî İstanbul’a geldi. 
* 5 Ocak 1960: Mersin’e gitmekte olan Menderes’in önüne Tarsus’ta elinde kasap bıçağı olan Ali Bayat adlı bir şahıs çıktı ve bacaklarının arasına sıkıştırmış olduğu beş yaşındaki çocuğu göstererek “Uçak kazasından kurtulduğunuz için oğlumu size kurban edeceğim” dedi, son anda engellendi. 
* 5 Ocak 1960: 'Kim' dergisi sorumlu yazı işleri müdürü Şahap Balcıoğlu Amerikalı gazeteci Eugene Pulliam’ın Türkiye hakkında yazdığı yazıyı yayınlamak suçundan çarptırıldığı 16 aylık hapis cezasını çekmek üzere cezaevine girdi. 
SAİD-İ NURSÎ: “ŞARKTA 60 BİN TALEBEMLE KOMÜNİSTLİĞİ ÖNLEDİM”
* Ocak 1960: Said-i Nursî’nin doğu illeri valilerine yazdığı bir mektup CHP’liler tarafından ele geçirilince basında yer aldı. Said-i Kürdî mektupta şunları söylemekteydi: “Şark bölgesinde komünistliği 60 bin Nursî sayesinde önlemekteyim. Bu 60 bin talebenin içinde bir-iki ahlâksız da çıkabilir. Bunları kitlemize maletmek doğru değildir. Bu yüzden bölgenizde Risale-i Nurlar toplattırılmamalıdır. Nasıl ki Arapça ezan okutturduk ve bu sayede müslümanları Demokrat Parti cephesinde topladığımız malûmunuzdur. Şimdi de dağıttığımız bu Risale-i Nur’larla komünizmle ve masonlukla savaşacağız. Müslüman Demokratlar’ın göstereceği yardıma güveniyorum. Bundan ötürü birkaç defa Ankara’ya gittim, müslüman vekillerle görüştüm. Bilhassa Sayın Başvekil Adnan Bey ve Sayın Maarif Vekili Tevfik İleri ve Sayın Dahiliye Vekili Namık Gedik’ten bu neticeyi tâyin ettim.”
* 25 Şubat 1960: (Mehmet Barlas’ın babası) CHP’li Cemil Sait Barlas 10 ay hapse mahkûm oldu.
* 26 Şubat 1960: Hükûmet İnönü’nün diğer birkaç milletvekili ile birlikte siyasî faaliyetleri nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.
* 7 Mart 1960: Gazeteci Ahmet Emin Yalman 15 ay, 16 günlük mahkûmiyetini çekmek üzere cezaevine girdi. 
İNÖNÜ’NÜN TRENİNİ ASKERLER KAYSERİ’YE SOKMADI
* 2 Nisan 1960: Partisinin il kongresine gitmekte olan CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün bulunduğu tren Kayseri’ye 32 Km. kala valinin emriyle askerî birlikler tarafından önü kesilerek durduruldu. Saatlerce süren bir sinir mücadelesini kazanan İnönü Kayseri’de büyük bir kalabalık tarafından karşılandı.
* 3 Nisan 1960: Ankara’ya dönüş yolunda Yeşilhisar’a uğramak isteyen İnönü’nün otomobili İncesu köprüsü üzerinde askerî kamyonlar ve askerlerin oluşturduğu barikatlarla kesildi. Saatler süren tartışmalardan sonra İnönü barikatları yürüyerek yardı ve geçti. 
* 5 Nisan 1960: CHP Meclis Grubu yayınladığı bildiriyle son olaylar üzerinde durarak yurdun selâmeti bakımından seçimlerin bir an önce yapılmasını istedi.
* 7 Nisan 1960: Başbakan Menderes parti grubunda konuştu: “Memleket bugün kabil-i idare olmaktan çıkmıştır. İşler çoktan lâçka olmuştur. Adliye işlemez hale gelmiş, idare âciz düşmüştür.”
* 7 Nisan 1960: CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün Kayseri gezisinde karşılaştığı engellemeler ve bunlara âlet edilmeleri nedeniyle bazı subaylar ordudan istifa etti. İstifa eden subaylar tutuklanarak cezaevine konuldular.
* 12 Nisan 1960: Demokrat Parti grubu yayımladığı bildiri ile CHP’yi “silâhlı ve tertipli ayaklanmalar hazırlamakla”, bir kısım basını da bunu yalan ve çarpıtılmış haberlerle desteklemekle suçladı ve üç ayda işini bitirecek bir Tahkikat (Soruşturma) Komisyonu’nun kurulması yönünde kararın alındığını açıkladı.
TAHKİKAT KOMİSYONU KURULMASI MECLİS’TE KABUL EDİLDİ  
* 18 Nisan 1960: Demokrat Parti Bursa Milletvekili Mazlum Kayalar ve Denizli Milletvekili Baha Akşit’in “CHP'nin yıkıcı, gayri meşru ve kanun dışı faaliyetlerinin memleket sathında cereyan tarzı ve bunların mahiyetlerinin nelerden ibaret olduğunu tahkik, tesbit ve memleketin her tarafında yaygın bir halde görülen kanun dışı siyasî faaliyetlerin muhtelif sebeplerine intikal etmek, matbuat meseleleriyle adlî ve idarî mevzuatın ne suretle tatbik edilmekte olduğunu tetkik eylemek üzere Meclis tahkikatı açılmasını isteyen” önergeleri kabul edildi. Önergenin görüşülmesi esnasında Meclis’te sert tartışmalar yaşandı. İnönü “Biz demokratik rejimi kurduk. Bu demokratik rejimi istikametinden ayırıp baskı rejimi haline getirmek tehlikeli bir şeydir. Bu yolda devam ederseniz ben de sizi kurtaramam” dedi.
* 27 Nisan 1960: Meclis bünyesinde kurulan 15 üyeli Tahkikat Komisyonu’na ek yetkiler veren kanun uzun ve çetin tartışmalardan sonra kabul edildi. 12 CHP milletvekili 3-6 oturum, İnönü ise 12 oturum Meclis’ten çıkarılma cezası aldı. İnönü’nün konuşmasının tutanaklardan silinmesi kararı alındı. Oturumdan çıkarılma cezası alan CHP milletvekilleri direnince genel kurul salonundan polis zoruyla çıkarıldılar. Komisyonun ilk icraatı ülkedeki tüm siyasal etkinliklerin ve Meclis görüşmelerinin yayınlanmasını yasaklamak oldu. Kurulan komisyon sivil ve askerî savcılarla yargıçların tüm yetkilerine sahip olacak, istediği ev ve kuruluşu basabilecek, öngördüğü evrak, belge ve eşyalara el koyabilecek, gazeteleri toplatabilecek ve matbaalarıyla birlikte kapatabilecekti. Komisyon kararlarına karşı gelmenin veya savsaklamanın cezası 3 yıla kadar hapis olacaktı.
DP’nin yargı yetkisini özel bir heyete veren bu kararı açık bir anayasa ihlâliydi ve iktidardan düşüp yargılandıklarında sorumlu tutuldukları en ağır suçu oluşturdu.
ÜNİVERSİTELİ TURAN EMEKSİZ POLİS KURŞUNUYLA ÖLDÜ 
* 28 Nisan 1960: TBMM görüşmelerini haber yapmaya kalkışan tüm gazeteler toplatıldı.
* 28 Nisan 1960: İstanbul Üniversitesi öğrencileri üniversite merkez binasında hükûmet aleyhine gösteri yaptılar. Güvenlik güçleri gösterilere müdahale etti. Güvenlik güçlerinin üniversiteden ayrılmasını isteyen rektör Sıddık Sami Onar tartaklanarak Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Polis çaresiz kaldı, ordu birlikleri çağrıldı. Gösterilerde Orman Fakültesi öğrencisi Turan Emeksiz polis ateşi sonucu vurularak öldü, 40 kişi yaralandı. Üniversiteden çıkıp Sirkeci’ye kadar ilerleyen gençlerin karşı tarafa geçmemesi için köprüler açılarak geçiş kesildi. Ankara ve İstanbul’da sıkıyönetim ilân edildi.
* 29 Nisan 1960: Ankara’da Siyasal Bilgiler ile Hukuk Fakültesi öğrencileri de eyleme geçtiler. İstanbul’daki eylemler de sürdü. Ankara ve İstanbul üniversiteleri 1 ay süreyle kapatıldı.
* 30 Nisan 1960: Gençlerin protesto eylemleri sırasında tank üzerinden düşen Nedim Özpulat adlı genç öldü. İstanbul’da bir gün sokağa çıkma yasağı ilân edildi. Ali Ulvi’nin karikatürü nedeniyle 'Cumhuriyet' gazetesi 10 gün süreyle kapatıldı.