Memur ve memur emeklilerinin 2026-2027 yıllarındaki ekonomik ve sosyal haklarını belirleyecek 8. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde gerilim artıyor.

Türkiye Kamu-Sen, Kamu İşveren Heyeti'nden daha "adil ve hakkaniyetli" bir teklif talep etmek için 14 Ağustos 2025 Perşembe günü Kırşehir ile birlikte 81 ilde sokağa indi.

8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde kamu işvereninin sunduğu zam teklifini yetersiz bulan Türkiye Kamu-Sen, 81 ilde eş zamanlı eylem yaptı. Kırşehir Cacabey Meydanı’nda konuşan sendika temsilcileri, “Gelirde adalet, ücrette denge istiyoruz” mesajı verdi.

Dönem Toplu Sözleşme sürecinde gerilim tırmanıyor. Kamu-Sen, 2026-2027 yıllarında memur ve memur emeklilerinin ekonomik ve sosyal haklarını belirleyecek görüşmelerde, kamu işvereninin sunduğu zam teklifini kabul etmediklerini açıkladı. 14 Ağustos 2025 Perşembe günü Kırşehir dâhil 81 ilde yapılan basın açıklamalarında, “Adil ve hakkaniyetli teklif” talebi öne çıktı.

Kamu İşvereninin Zam Teklifi Tepki Çekti

Kırşehir'de cezaevinden firar eden hükümlü yakalandı
Kırşehir'de cezaevinden firar eden hükümlü yakalandı
İçeriği Görüntüle

Kamu işvereni, 2026 yılı için %10 + %6, 2027 yılı için ise %4 + %4 zam teklifinde bulundu. Kırşehir Cacabey Meydanı’nda konuşan Kamu-Sen temsilcileri, bu teklifi “yok” saydıklarını belirterek, refah payı ve taban aylığa zam önerisinin yer almadığını, teklifin memur ve emekliyi gözetmediğini vurguladı. Temsilciler, “Kira artış oranının %41 olduğu bir ortamda bu rakamlar kabul edilemez” dedi.

Kamu-Sen’in Teklifleri

Sendika, kamu işvereninden şu taleplerde bulundu:

2026’nın ilk yarısında %10 refah payı, 10.000 TL taban aylık zammı ve %25 oransal zam

İkinci yarısında %20 oransal zam

2027’nin ilk yarısında 7.500 TL taban aylık zammı ve %20 oransal zam

İkinci yarısında %15 oransal zam
Bunlara ek olarak, 1 derece verilmesi, 3600 ek gösterge, kira desteği, bayram ikramiyesi, gelir vergisinin %15’e sabitlenmesi, seyyanen ödemenin emekliliğe yansıtılması ve yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması gibi talepler de dile getirildi.

Uzlaşma Çağrısı ve Eylem Uyarısı

Kamu-Sen temsilcileri, toplu sözleşme masasının adalet ve denge sağlaması gerektiğini belirterek, “Toplu sözleşme 1 haftadan az bir sürede tamamlanmalı. Adil ve acil teklif bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Taleplerin karşılanmaması durumunda ise iş bırakma, yürüyüş ve Ankara mitingi gibi eylemler yapılacağı açıklandı.

Muhabir: Dilek Küçükosmanoğlu