Kamuda çalışan personeli ve emekliliklerini ilgilendiren 3600 ek gösterge, muhalefetin gündeme getirmesi ve iktidarın her seçim öncesi söz vermesine karşın bir türlü çözülmedi. Zaten 3600 ek göstergenin verilmesi halinde halen çalışan personele çok fazla bir getirisi de olmayacak ama emekli olanların ücretlerinde bir miktar artış sağlayacaktır. 3600 ek göstergenin verilmesi halinde tüm sorunların ortadan kalkacağına dair bir algı da var, bu da doğru değil tabi ki. İktidar zamanla ısıtıp ısıtıp gündeme getiriyor da bir türlü olumlu adımları atamıyor maalesef.

Çalışmalar devam ediyor, kapsam genişliyor deniliyor, toplantı üstüne toplantılar yapılıyor ama sonuç yok. Sanki hayal ürünü gibi geliyor, zira dört yıldır dillerden düşmüyor. 3600 ek gösterge çalışması dört yılda tamamlanamadıysa vay halimize demekten başka bir şey gelmiyor insanların aklına.

1994 yılında yapılan bir düzenleme halen uygulanmakta ve 2006 yılında yapılan tazminatlar düzenlemesinden sonrada kayda değer bir iyileştirme yapılmadığı aşikardır. Bu konu, söz verilmesine rağmen yıllardır çözülmemiş olması iktidarın istekli olmadığını gösterir. İktidar istekli olsa üzerinde bu kadar çalışmaya, uzman olmaya gerek yok.

3600 ek göstergenin verileceği meslek grupları, öğrenim durumları ve daha önce aldığı ek gösterge belirtilmek suretiyle bunlar belirtilen tarih itibarıyla 3600 ek göstergeye yükseltilmiştir denir ve Resmi Gazete’de yayımlanır uygulamaya geçilir.

Şimdi bu kadar basit mi bu hadise diyebilirsiniz evet efendim bu kadar basit, çalışanlarda ve emeklilerde ücret tahakkukları buna göre yapılır, ayrıca emekli kesenekleri de yeni ek gösterge üzerinden düzenlenir.

Ha yok biz vermek istemiyoruz da süreci zamana yayıyoruz denirse o başka bir şey. Şu ekonomik sıkıntıların yaşandığı günlerde 3600 ek gösterge sözünün hızla yerine getirilmesi gerekmektedir, gecikmeli olarak yerine getirilmesi halinde ise ek gösterge artışı yapılmasının fazla bir cazibesi ve anlamı zaten kalmayacaktır.

3600 ek gösterge sözü 2018 yılı Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri seçimleri sırasında verilmiş belli başlı vaatler arasında olduğunu bu millet unutmuyor. Ayrıca konu halen ülke gündeminde önemli bir yer de oluşturmaktadır. 3600 ek göstergenin verilmesi iktidarın olduğu kadar sendikaların da gündeminde olduğu son yapılan toplantı ve açıklamalarda görülmüştür. Ancak ucu açık bir temenni niteliğinin ötesine de henüz geçmediği anlaşılmaktadır. Zira yıllarca üzerinde çalışıldığına bakılırsa oldukça teknik ve karmaşık bir sorunmuş gibi gösterilmektedir.

Oysa öyle olmadığı kamu çalışanları tarafından bilinir ve kolayca da anlaşılır. Zaten 3600 ek gösterge konusu milletin gündeminden hiç düşmüyor, yine muhalefet partileri de ayrı ayrı bu konuyu gündeme getirip takipçisi olduklarını her fırsatta dile getiriyorlar.

Tüm bu olup bitenlere rağmen; Devlet memurlarına verilecek ek göstergeleri açıklayan 657 sayılı Devlet memurları kanunu ekli Cetvel memurların hizmet sınıfları, unvanı-aylık dereceleri, hiyerarşik yapı dikkate alınarak 1994 yılında yapılan düzenleme, toptancı bir yaklaşımla tekraren ele alınması gerekir.

1994 yılında düzenlenmiş ek gösterge cetveli hiç kimseyi mağdur etmeyecek şekilde yeniden ivedi olarak düzenlenmesinde yarar vardır. Sonu gelmeyen bu hikayenin bir an evvel çözüme kavuşturulması artık elzemdir.