Pazar günü tarihimizde bir destanın yazıldığı günü yaşayacağız. Kalplerimizde taht kuran 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı milletçe coşku içinde, heyecanla kutlayacağız.
19 Mayıs 1919’da başlayan, Türk ulusunun Milli Mücadelesi 30 Ağustos 1922’de kazanılan Büyük Taarruzla hedefine ulaşmıştır.
Yazılı tarihimiz, emperyalist güçlere boyun eğmeyen atalarımızın yaptıklarını ve yaşadıklarını Türkiye Cumhuriyetini nasıl kurduklarını gayet iyi anlatıyor.
Mondros Mütarekesinden sonra Yunanlılar İzmir’e asker çıkardılar. Oradan da Anadolu topraklarına doğru ilerlemeye başladılar. Gittikleri yerleri yakıp yıkıyor, silahsız ve savunmasız halkı, kadınları, kızları, yaşlıları, gençleri acımasızca öldürüyorlardı. Halkımız kendi güçlerini bir araya getirerek direniyor ve karşı durmaya çalışıyorlardı. İnönü’ye kadar ilerleyen Yunan ordusu burada Türk ordusu ile karşılaştı.
Çetin savaşlar yapıldı, sonra Yunanlılar sanki çelik zırhlı duvarlara çarpmış gibi geri çekilmek zorunda kaldılar. Büyük bir hazırlığa başladılar. Bütün güçlerini topladılar. Türkleri, hem de Türk toprağında yeneceklerini zannediyorlardı ama yanılmışlardı zaten de olmadı, yapamadılar.
Gazi Mustafa Kemal Paşa komutasındaki ordumuz 26 Ağustos günü düşmana beklenmedik bir saldırıda bulundu. Sayıca Türklerden çok büyük olan Yunan orduları paniğe kapıldı.
30 Ağustos günü yapılan meydan savaşı ile düşman tamamen yenildi ve İzmir’e doğru kaçmaya başladı. Mustafa Kemal Paşa’dan “Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir. İleri!” emrini alan Türk orduları kaçan düşmanın peşine düştü.
Yunanlılar kaçarken bir yandan da köyleri, kasabaları, okulları, evleri ateşe veriyorlardı. Ancak karşılarındaki Türk halkını, onun Başkomutanını ve silahlı kuvvetlerini sanki unutmuşlardı. Düşman güçleri geldikleri gibi geri gittiler.
30 Ağustos Zaferi, Kurtuluş Savaşımızın en son ve en büyük zaferidir.
Türk tarihinin zaferlerle dolu olduğunu biliyoruz. Ancak 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı, Türk ulusunun yeniden dirilişi olduğu asla unutulmamalıdır.
Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle Anadolu topraklarının Türk Vatanı olduğunu önünde durulmaz bir iradeyle düşmana ispatlamış ve yine ulusumuzun iradesiyle Cumhuriyet kurulmuştur.
30 Ağustos 1922 tarihi, Türk ulusunu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı, kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla, çocuğuyla, ordusuyla topyekûn verdiği bir savaşın ve Zafer Destanı’nın yazıldığı gündür.
Tüm yurtta ve Kırşehir’imizde 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın coşku ile kutlanması dileğimiz olur.
Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.