Kırşehir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirilerek Kırşehir’de tarımsal ürünlerin kaybı raporlanarak Kırşehir İl Tarım Orman Müdürlüğüne sunuldu.

Kırşehir Ziraat Odası Müdürü Mevlüt Toprak başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Kırşehir merkez ve ilçelerde yaşanan kuraklık ve don zararları detaylı olarak ele alındı. Tarımın önemli merkezlerinden biri olan Kırşehir’de bahar aylarında etkili olan don olayları ve şiddetli kuraklık nedeniyle ürün kaybı yaşandı. Özellikle 1 Haziran 2025 tarihinde akşam saatlerinde gerçekleşen sel Toklumen Köyü’nde 1500-2000 dönüm tarım arazinin zarar görmesine neden oldu. Kırşehir Ziraat Odaları da yaşanan bu olaylarla birlikte sahadan alınan veriler ve çiftçilerin beyanları doğrultusunda rapor hazırladı. Kırşehir’de 2025 yılı tarım için felaket yılı oldu. Kırşehirli birçok çiftçi tarlalarda başak olmadığını ve hasat yapamayacaklarını belirtti.

2025 Yılı Kırşehir Için Felaket Yılı Oldu1

Kırşehir Ziraat Odaları tarafından hazırlanan raporda “Kırşehir ili İç Anadolu Bölgesi'nin tarımda öne çıkan şehirlerinden biridir. Bu yıl (2025 üretim sezonunda), Kırşehir İli Merkez, Kaman, Mucur, Akpınar, Çiçekdağı, Boztepe ve Akçakent ilçelerinde, tarımsal üretimi doğrudan etkileyen şiddetli kuraklık ve bahar aylarında meydana gelen don olayları nedeniyle büyük oranda ürün kaybı yaşanmıştır. Bu rapor, sahadan alınan veriler ve çiftçilerimizin beyanları doğrultusunda hazırlanmış olup, üreticilerin zararlarının tespiti ve telafisi için acil destek İhtiyacını ortaya koymaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Kırşehir Ziraat Odalarında yapılan toplantıda Kırşehir merkez ve ilçelerde yaşanan kuraklık ve don zararları detaylı şekilde ele alınarak üreticilerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla, ilgili kurumlara sunulmak üzere resmî rapor hazırlanarak başvuru süreci başlatıldı.

Meteorolojik veriler ve afetin boyutu, üretici görüşleri ve saha gözlemleri ve ilçe bazında etki analizi olmak üzere üç başlık altında rapor düzenlendi.

Kırşehir’de yaz tatili coşkusu: Binlerce öğrenci karne aldı!
Kırşehir’de yaz tatili coşkusu: Binlerce öğrenci karne aldı!
İçeriği Görüntüle

Kırşehir’de yağış yüzde 40-60 azaldı

Raporun alt başlıkları içinde kuraklık durumları bağlamında Kırşehir’de Ocak-Mayıs 2025 dönemi yağış verileri, uzun yıllar ortalamasına göre %40-60 arasında azalma gösterdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kuraklık analiz haritalarına göre, Kırşehir genelinde "şiddetli kuraklık" ve bazı bölgelerde "çok şiddetli kuraklık" kategorisinde yer alıyor.

Mart ve Nisan aylarında beklenen yağışın olmaması nedeniyle buğday, arpa, nohut ve mercimek gibi kuru tarım ürünlerinde verim kaybına yol açtı.

2025 Yılı Kırşehir Için Felaket Yılı Oldu2

Kırşehir’de don olaylarının etkisi: yüzde 70-100

Kırşehir’de 11-13 Nisan 2025 ve 2-3 Mayıs 2025 tarihlerinde yaşanan geç don olayları, gece sıcaklıklarının yer yer -3°C'ye kadar düşmesiyle, meyve ağaçları ve erken çıkış yapan ürünlerde ciddi zarara neden oldu. Kırşehir’de yaşanan don olaylarından dolayı ürün kaybı yüzde 70-100 olarak kayıtlara geçti. En çok etkilenen ürünler arasında ise kayısı, elma, ceviz, kiraz, vişne, bağ alanları yer alıyor.

Kırşehir’de sondaj kuyuları kuruma noktasına geldi

Raporda yer alan üretici görüşleri ve saha analizleri kapsamında ise birçok çiftçi bu yıl hasat yapamayacağını, borçlarını ödeyemez durumda olduğunu beyan etti. Kuraklık nedeniyle birçok tarlada başak oluşmamış, don nedeniyle meyve ağaçları boş kaldı. Sulama imkânı olan arazilerde dahi yeraltı su seviyeleri düşmüş, sondaj kuyuları kuruma noktasına gelmiştir.

Kırşehir merkez ve ilçelerdeki ürün kayıpları:

Kırşehir merkezde kuraklıktan etkilenen buğday, arpa, nohut ve don zararına uğrayan ceviz, elma ile vişne ağaçlarında kayıp yüzde 50-80

Kırşehir’in Kaman ilçesinde kuraklıktan etkilenen mercimek, arpa ve don zararına uğrayan ceviz, kiraz, kayısı yüzde 60-90

Kırşehir’in Mucur ilçesinde kuraklıktan etkilenen buğday, nohut ve don zararına uğrayan kayısı, bağlar yüzde 40-70

Kırşehir’in Akpınar ilçesinde kuraklıktan etkilenen arpa, mercimek ve don zararına uğrayan elma, vişne, yüzde 50-80

Kırşehir’in Boztepe ilçesinde kuraklıktan etkilenen nohut, arpa ve don zararına uğrayan kiraz, elma yüzde 60-85

Kırşehir’in Akçakent ilçesinde kuraklıktan etkilenen buğday, mercimek don zararına uğrayan ceviz, bağlar yüzde 50-75

Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde kuraklıktan etkilenen buğday, nohut ve don zararına uğrayan elma, vişne yüzde 55-80

Kırşehir Ziraat Odalarında yapılan toplantı kapsamında; TARSİM kapsamı dışında kalan üreticiler için özel bir "doğal afet destek programı" açıklanması, 2025 yılı üretim sezonu için borç ertelemesi ve faizsiz kredi desteği sağlanması, Kuraklıktan ve dondan zarar gören çiftçiler için doğrudan gelir desteği verilmesi, il genelinde acil yem ve mazot desteği sağlanması, hayvancılıkla uğraşan üreticilere kaba yem ve yem bitkisi desteği sunulması talep edildi.

Muhabir: Gurbet Erul