2024 yılının sonları ile birlikte Kırşehirlilerin emekli olmak için SGK’ya başvurularında yoğunluk olduğu gözlemlendi. 2025 yılında emekli olanlar daha az mı maaş alacak? 2024 yılında emekli olmanın maaş bağlamında 2025 yılına göre avantajlı olup olmadığını SGK Kırşehir İl Müdürü Hasan Hüseyin Şenlik ile görüştük.
Kırşehir’de emeklilik başvurusunda 2024 yılının son aylarında artış olduğu görülüyor. Emekli adaylarının 2024 yılında başvuru yapanların, 2025 yılına göre daha fazla aylık alacağının söylenmesinin üzerine SGK’nın yolunu tuttuğu görülüyor. Emekli adayları, 2024-2025 yılı maaş farkı nedeniyle başvurularını hızlandırdı. Emeklilik güncelleme katsayısı, enflasyon ve büyüme rakamları üzerinden hesaplanıyor. 2024 yılında emekli olacakların aylık hesaplaması; 2023 yılındaki yüzde 4.5'lik büyüme ve yüzde 64,77’lik enflasyona göre yapılacak. Kırşehir Çiğdem Gazetesi olarak 2024-2025 yılı maaş farkını SGK Kırşehir İl Müdürü Hasan Hüseyin Şenlik’e sorduk.
Öncelikle maaş hesaplama sistemi hakkında bilgi veren İl Müdürü Şenlik, “Şimdi burada öncelikle sistemimizi bir anlatayım. Herkesin kafasında bir soru işareti kalmaz. Bizim aylık bağlama sistemimiz 3 aşamadan oluşur. Bunlardan birincisi 08.09.1999 tarihine kadar olan primler ayrı hesaplanır. Buna aylık bağlama oranı 1 deriz. 08.09.1999 tarihinden, 01.10.2008 tarihine kadar olan hizmetler ve prime esas kazançlar ayrı hesaplanır. Orada da aylık bağlama oranı 2 deriz. Son olarak 01.10.2008’den günümüze kadar olan primler ayrı hesaplanır. Buna da ayrı bağlama oranı 3. Bu üç oranın ortalamasını alırız. Bu üç oran belirlenirken aylık bağlama sisteminde bir önceki yılın Enflasyon oranı, maaşlara yapılan artış oranları gibi kriterler dikkate alınır. Katsayı anlamında.” diye konuştu. 2024 yılında enflasyon oranın fazla olmasıyla 2024 yılında emekli olanların 2025 yılına göre fazla maaş alacağını ifade eden İl Müdürü Şenlik, “Geçen yıl 2024 yılında işte küresel krizlerden ötürü Türkiye'de etkilendi. Ülkemizde etkilendi ve enflasyon oranı ciddi manada yüksekti ve en yüksek seviyesindeydi. Şu an enflasyon düşüş aşamasında. Geçen yıl 69 yıllık ortalama çıkarken bu yıl Merkez Bankası'nın öngörüsü 49, 47 civarlarında olacağı bekleniyor. Henüz Aralık ayı enflasyonu açıklanmadığı için net bir rakam yok ama Merkez Bankası'nın öngörüsü böyle. Dolayısıyla bir önceki yılın enflasyon oranı aylık bağlamaya etki edeceğinden geçen yıl yüksek maaş bağlama oranı da yüksek olacak gibi duruyor. Ama dediğim gibi biz aralık ayı enflasyonu netleşip yıllık enflasyon ortaya çıkmadan kesin bir şey söyleyemeyiz. Sadece şu anki gözüken sistemde biraz daha fazla olacak gibi duruyor.” dedi.
Şenlik: “2025 yılının ortalarında emekliliği düşünüyorlarsa 2024 yılında emekli olmaları avantalıdır”
İl Müdürü Şenlik, “Eğer ki kişiler uzun vadede çalışmayı düşünüyorlarsa 3 yıl, 5 yıl gibi devam etmeliler. Çünkü birkaç yıllık içerisinde bu oran bu fark kapanacaktır. Ama 2025 yılının ortalarında emekliliği düşünüyorlar. Yani kısa vadede emeklilik düşünüyorlarsa 3-5 ay beklemeden 2024 yılının sonunda emekli olmaları, emekliyi ayrılmaları daha avantajlı olacaktır. Onu kendileri karar verecekler. Yani uzun vade çalışmayı düşünen 3 yıl, 5 yıl daha ben çalışıyorum sistemde diyenler Emekli olmayı düşünmemeli. Ama 2025 yılında 5. ayda, 6. ayda 3-5 ay sonra ben emekli olacağım diyorsa 2024 yılı daha avantajlı gibi duruyor.” şeklinde konuştu.
“2024’te emeklilik avantajı memurları kapsamıyor”
İl Müdürü Şenlik son olarak ise “Ayrıca burada şunu da belirtmek isterim. Bu konu devlet memurlarını ilgilendirmiyor. Devlet memurlarının aylık bağlama sistemleri farklı. Bu sadece işçi eski tabirle SSK'lı dediğimiz 4 aya tabii işveren yanında çalışan işçileri kapsıyor ve kendi nam ve hesabına yani eski tabirle BAĞ-KUR kapsıyor. Devlet memurlarının dediğim gibi maaş bağlama sistemleri farklı. Onları kapsamıyor. Bunu da belirtmek isterim.” ifadelerini ekledi.