Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Boztepe Çimeli Köyü'nde firmalar tarafından yapılan altın arama çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkan Ekicioğlu, aylardır bölgedeki arazileri delik deşik ederek şehrin geleceğiyle oynayan bir yapıya karşı her zaman mücadele edeceklerini, bu şehrin bu talancılara bırakılırsa 20 yıl sonra yaşanamayacak bir şehir haline geleceğini söyledi.

Firmaların maden arama ruhsatından maden çıkarma ruhsatına doğru gittiklerini söyleyen Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, "Kervansaray Dağları'nda 3 tane firma 1 tane de Cemele'nin Terzialinin üzerinde maden arama ruhsatı olan firmalar var. Buradaki rezervine göre madenlerin şimdi raporunu çıkarıp maden arama ruhsatları zaten var ama maden çıkarma ruhsatına doğru gidiyorlar. Bu maden çıkarıldığı zaman özellikle Kervansaray Dağları'nda Boztepe, Seyfe Gölü, Kırşehir'in toz bulutlarıyla kaplanacağı kaçınılmaz bir gerçeğidir. Hem Özbağ'ın üstündeki su havzamızda Boztepe Çimeli'den Körpınar'a doğru açıldıkları zaman bizim kuyularımız var orada. Eğer oralarda maden çıkarmaya ruhsat alırlarsa saatte 180 ton su kullanacak bir siyanürlü bir sistem kuracaklar. Bunun sonucunda ise Kırşehir susuz kalacak. Çünkü aynı havzadayız, aynı havzadan su çekecekler" dedi.

"VAHŞİ BİR MADENCİLİK ARAMA SİSTEMİ KURUYORLAR"

Hayriye Aydın vefat etti Hayriye Aydın vefat etti

Firmaların Türkiye geneli vahşi maden aramaları gerçekleştirdiğini söyleyen Başkan Ekicioğlu, "Altında kullanılan kirli sular neler yapılacak? Bunu bile raporlarda belirtmemişler. Sadece saatte 180 ton su çıkaracağız. Kimyasal kullanılacak, siyanür kullanılmayacak diye yazıyorlar. Tabi firmalar dünyanın dört bir yanında tozpembe tablolar çiziyorlar. Tabi ki de hiç biri gerçek değildir. Afrika'da da maden çıkarıyorlar. Altınından tutunda değişik maden kaynaklarına varana kadar. Ama hiç bir zaman ne Afrika zengin olmuş ve Afrika'daki o doğaya zarar vermeden çıkmamışlar. Talan edip gitmişler. Türkiye'de vahşi bir madencilik arama sistemi kuruyorlar. Tabi bizler ülkemizin zenginleşmesinden yanayız. Yeraltı kaynaklarımızın ülke ekonomisine kazandırılmasından yanayız. Ama maalesef bu çıkan altın madenini beyana esas şekilde 10 ton çıkardıysa 1 ton çıkardım diyerek devlete yüzde 3'ünü verip gidiyor ve kalanın nereye gittiği belirsiz. Biz buna karşıyız. Ülkemizin ve şehrimizin talan edilmesine karşıyız, doğamızın kirletilmesine karşıyız" diye konuştu.

"GELİN HEP BİRLİKTE BUNUN MÜCADELESİNİ VERELİM"

Kırşehir'de vatandaşlara seslenen Başkan Ekicioğlu, "Bildiğiniz gibi Seyfe Gölü göçmen kuşların göç yolu. Susuzluktan kurudu. Neden? Mucurdaki ilçemize yanlış bir su çalışmasından kaynaklı kurudu ve göçmen kuşlar güzergahını değiştirdi. Burası hatta Seyfe Gölü koruma alanında. Karacaören koruma alanında. Köylü bir tane taş üstüne taş koysa köylüye soruşturma ve 8 yılla yargılanıyor. Maalesef o altın arama firmaları o dağları delik deşik etmişler vahşi bir şekilde sondaj yapıyorlar. Kırşehir halkına şunu söylüyorum. Şehrimizin 20-30 yılını düşünürseniz bu şehir yaşanmaz bir şehir olacak. Siyanürleriyle, kimyasallarıyla, doğa tahribatlarıyla. Bizler Kent Konseyi üzerinden bir platform kurduk. Ankara'daki derneklerle birlikte Kırşehir'de imza kampanyası başlattık. Hep birlikte bu mücadeleyi vereceğiz. Çünkü biz çocuklarımıza güzel bir şehir bırakmak istiyoruz. Madenlerin çıkmasına karşı değiliz, daha teknolojik bir şekilde çıkarılmasından yanayız. Bizler bedel ödemek için, geleceğimize güzel bir şehir bırakabilmek için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Doymak bilmez talancılara asla müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Fahrettin Toker