Önümüzdeki hafta Salı günü tüm yurtta ve Kırşehir’de milletçe kurtuluş meşalesinin yakıldığı günün kutlamalarını izleyip yaşamak istiyoruz, ancak koronavirüsü salgını nedeniyle yine kısıtlamalar mevcut. Bu bayramı da milletimiz evinde balkonlarında kutlarken, 101 yıl önceki heyecanı, coşkuyu, sevinci kalplerde yaşatacaktır. 19 Mayıs ruhu milletimizin gönlünde yıllarca olduğu gibi bundan sonra da ebedi yaşayacaktır.
Geriye dönüp tarihimize baktığımız zaman, Osmanlı Devleti emperyalist güçler tarafından işgal edilmiş tarih sahnesinden silinmiş ve sömürge haline getirilmiş, bitmiş tükenmiş imparatorluğun küllerinden TÜRKİYE CUMHURİYETİ doğmuştur.
Kurtuluşun şimşeği bundan tam yüzbir yıl önce 19 MAYIS 1919 günü Samsun’da çakmıştır.
Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Anadolu’ya geçerken devrimin başlangıç ateşini Samsun’dan yakmıştır.
Özgürlükten, tam bağımsızlıktan yana olan Cumhuriyetimizin kurulması için; azimle, cesaretle, büyük ideallerle, şevkle, heyecanla, kararlı ve bitmek tükenmek bilmeyen inançla ilk adım atılmıştır.
Anılan bu hareket emperyalist işgal güçlerine karşı bir başkaldırı, bir direniştir. Yeni bir ulusun doğuşunun habercisidir. Ümmetten MİLLET’e geçişin ulusal onurun kazanılmasının ilk yürüyüşüdür. Yirminci yüzyılın en büyük toplumsal, kültürel ve siyasal dönüşümünün göstergesidir. Bir kişisel destanın değil toplumsal, emperyalizme karşı mücadelenin simgesidir. Kişisel ikbale bağlı olmayan, boyun eğmeyi reddeden ulusal iradenin öyküsüdür. Bir ırkın bir mezhebin, bir kabilenin diğerlerine egemenliğinin değil toplumsal dayanışmanın Cumhuriyetle taçlandığı sürecin başlangıç noktasıdır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsunda yaktığı kurtuluş meşalesi 101 yıldır hiç sönmemiş bu ışık yapılan çalışmalar ve kongrelerle birlikte Anadolu’muza bir uçtan diğer uca kadar yayılmış dağlarında, taşlarında, ovalarında, köylerinde ve kentlerinde yankılanmış halkımızın umudu kurtuluşa giden ülküsü bayrağı olmuştur.
Ulusumuzun birlik ve beraberlik içerisinde bu cesur kararlı duruşu, çabası, amansız mücadelesi toplumun maddi ve manevi bütün alanlarında başarılı olmuş Cumhuriyetimizin kurulması için gerekli olan kırılmaz, bükülmez temel yapı taşları oluşmuştur.
23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da TBMM açılmış bağımsızlık savaşı başlamış, 30 Ağustos 1922 günü düşman orduları yenilmiş, “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” emri uyarınca 9 Eylül günü İzmir ele geçirilmiş ve savaş fiilen sona erdirilerek 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyetimiz ilan edilmiştir.
19 Mayıs 1919 günü, Atatürk’ü anma gençlik ve Spor Bayramı olarak kabul edilmiş, Milli bayramlarımızın bayramı olan bu bayramımız,
23 Nisan 1920 tarihli Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın,
30 Ağustos 1922 tarihli Zafer Bayramımızın,
29 Ekim 1923 tarihli Cumhuriyet Bayramımızın ilanına ve yüce ulusumuza armağan edilmesine vesile olmuştur.
Atalarımızın bize emanet ettiği bu kutsal vatanımızı, Türkiye Cumhuriyetimizi, sonsuza kadar titizlikle canımız gibi, kanımız gibi korumak kollamak bilinç ve sorumluluğunda bulunduğumuzu görev kabul etmemiz o ruhla yaşamamız en doğru yaklaşım olur.
19 Mayıs 2020 yani gelecek hafta Salı günü gönüllerde kutlayacağımız, 19 Mayıs 1919 gençlik ve spor bayramımızın yüzbirinci yılı tüm ulusumuza kutlu olsun.