Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu 17 Mayıs “Dünya Hipertansiyon Günü” nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Her iki hastadan birinin hastalığından habersiz olduğunu aktaran Dr. Ertan Değirmencioğu, açıklamasında şunlara yer verdi;

“Hipertansiyon en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yetiyitimi gibi durumlarla ilişkilidir. Dünyada on kişiden yaklaşık üçünün tansiyonunun yüksek olduğu bilinmektedir. Hastaların %50’si durumlarından tamamen habersizdir. Haberdar olanların bir kısmı ise herhangi bir şey yapmamaktadırlar.

“Hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir. Uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçtürülmesi gereklidir.

“Toplumumuzun hipertansiyon konusundaki bilincini arttırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve hipertansif bireyde meydana gelebilecek olumsuz sonuçları azaltmaya yönelik her yıl Dünya Hipertansiyon Gününde; toplum ve sağlık çalışanları için eğitim ve farkındalık toplantıları düzenlenmekte ve o yıla özgü farklı bir tema belirlenmektedir. Bu yıl Tansiyonunuzu Düzenli Ölçtürün, Daha Uzun Yaşayın" teması ile ilgili çeşitli branştan hekimlerimize ve hastalarımıza etkinlikler düzenlenecektir.Ayrıca ülkemizin yaşadığı deprem gibi doğal felaketlerde hipertansiyonlu kişilerin takibi ve tedavisi için gerekli konular da vurgulanacaktır.

HİPERTANSİYON NEDİR?

“Kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır.

HİPERTANSİYONUN EN SIK RASTLANAN BELİRTİLERİ NELERDİR?

“Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışlarıdır.

HİPERTANSİYONUN NEDENLERİ NELERDİR?

Yüksek tansiyonun birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenler kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılıktır. Bazen bir hastalığa bağlı olarak görüldüğü gibi gebelikte de tansiyon yüksekliği gelişebilir.

HİPERTANSİYON HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR Mİ?

“EVET! Yetişkin bireylerde görüldüğü gibi çocuklarda da yüksek tansiyon görülebilir. Çocuklarda yüksek tansiyonun birçok nedeni olabilir. Üç yaşından itibaren tüm muayenelerinde çocukların tansiyonunu ölçtürünüz.

HİPERTANSİYON NEDEN TEHLİKELİDİR?

“Yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma oluşmasına neden olmaktadır.

HİPERTANSİYONUN GELİŞİMİ NASIL ÖNLENEBİLİR?  

         Tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir.

HİPERTANSİF BİREYLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONULAR NELERDİR?

Hipertansif bireyler; tütün ve alkol kullanımından vazgeçmeli, sağlıklı beslenmeli, fazla kilolu/obez ise kilo vermeli, fizik aktiviteleri düzenli yapmalı, tuz kullanımını azaltmalı, düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli, ilaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalı, kan basıncını düzenli izlemeli/ izlenmesini sağlamalıdır.

Kanserle mücadelede erken teşhis ve bilinçli yaklaşım hayati önem taşıyor Kanserle mücadelede erken teşhis ve bilinçli yaklaşım hayati önem taşıyor

“Bakanlığımız, hipertansiyon konusunda sağlık personeline yönelik hizmet içi eğitimler ve halka yönelik de bilgilendirme programları yürütmektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı olarak tüm hekimleri, kamu yetkililerini, ulusal örgütleri, ulusal ve yerel medyayı birlikte çalışmaya davet ediyoruz.” Dedi. (HABER MERKEZİ)