Memleket Partisi Kırşehir İl Başkanı Gülay Baltalık:

 “Ülkemizde Kadınlar, seçme ve seçilme hakkını pek çok Avrupa ülkesinden önce elde etmiştir”

 Memleket Partisi Kırşehir İl Başkanı Gülay Baltalık, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 88. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Ülkemizde kadınlar, seçme ve seçilme hakkını pek çok Avrupa ülkesinden önce elde etmiştir" dedi.

Memleket Partisi Kırşehir İl Başkanı Gülay Baltalık, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 88. yıldönümünde yayımladığı mesajında; Mustafa Kemal Atatürk'ün demokrasi anlayışına vurgu yaparak, "Özgürlük ve bağımsızlık için çok büyük mücadeleler veren güzel ülkemiz büyük zaferini, kurduğu aydınlık Cumhuriyet ile taçlandırmıştır. Demokrasinin vazgeçilmez ilkelerinden biri olan seçme ve seçilme hakkı ile de vatandaşların ülke yönetiminde söz sahibi olmasını sağlamıştır. Ülkemizde kadınlar, seçme ve seçilme hakkını pek çok Avrupa ülkesinden önce elde etmiştir” dedi.

Ülkemizde nüfusun ve seçmenlerin yarısını oluşturan kadınların siyasette, kamu ve ekonominin yönetiminde, siyasi partilerin yönetim kadrolarında eşitlik ilkesine uygun bir biçimde temsil ve katılım olanağı bulamadıklarını belirten Başkan Baltalık, “Ülkemizde İsveç, İtalya, Fransa gibi birçok gelişmiş ülkeden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmış olmasına rağmen, Türkiye’de kadınlar seçilme hakkının kullanılmasında uluslararası endekslerde hala son sıralarda yer almaktadır. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Eşitliği Raporu’na göre; Türkiye 149 ülke içerisinde 130’uncu sırada yer almakta, aynı rapora göre kadınların siyasette eşit katılımının sağlanması için en az 107 yıl geçmesi gerektiği ifade edilmektedir. Anayasamızın 10. maddesine dayanarak cinsiyet eşitliğini sağlamakla görevli olan devlet, kadınların siyasete katılımı ve eşit temsili konusunda imzaladığı uluslararası sözleşmeleri de hayata geçirmekle yükümlüdür” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra Ulu Önder Atatürk’ün girişimiyle kadınların iktisadi ve sosyal hayata katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapıldığına dikkat Çeken Başkan Baltalık, “Aile hayatında, devlet yönetiminde ve miras hukukunda erkeklerle eşit haklara sahip olmayan hatta nüfus sayımında bile sayılmayan Türk kadınları, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan düzenlemelerle birçok hakka sahip olmuştur. Kadınlara 1930 yılında Belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında muhtar ve köy heyetini seçme hakkı tanınmıştır. 5 Aralık 1934 tarihinde anayasada yapılan değişikliklerle de kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuştur.  Bu tarih kadın haklarının elde edilmesinde önemli bir gün olarak ‘Kadın Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır. Kadınlarımızın Atatürk’ün önderliğinde çağdaş yaşam standartlarına kavuşturulması, eğitimde, iş yaşamında, sosyal yaşamda ve siyasette insan haklarında eşit olarak yararlanmaları için gerekli düzenlemelerin yapılması hepimizin ortak sorumluluğudur. Türk kadınının aile yaşamında, eğitimde, sanatta, sporda, iş dünyasında, sosyal yaşamda ve ekonomide olduğu gibi, siyasette de hak ettiği yerlere getirilmesi sosyal hukuk devletinin ve demokrasinin vazgeçilmezidir. Şüphesiz kadınları geri kalmış bir toplumun demokratik bir seviyeye ulaşması beklenemez. Bu duygu ve düşüncelerle, her alanda kadın ve erkeğin eşit temsilinin olduğu bir toplum inancıyla Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 88. yıldönümünü kutluyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)