![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |

SGK yöneticileri, Öztürk'ü ziyaret etti..Irkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönmeyen veya dönmek istemeyen yabancı uyruklu sığınmacılar, Birleşmiş Milletlere üye ülkelere geçiş sürecinde Türkiye'ye gelirken, sığınmacılar İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle Kırşehir'i tercih ediyor. Kırşehir'de, geçtiğimiz 2011 yılı Ocak ayında 300 olan sığınmacı sayısı, 2011 Aralık ayı itibariyle 400'e ulaşırken, 2012 Ocak sonu itibariyle 600'e yükseldi.
Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin 2007 yılında Kırşehir'de faaliyetlerine başladığında ilimizde 150 sığınmacının olduğunu, ancak ayda 30-40 kişilik artışla bu sayının 600'e ulaştığını belirten Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Pehlivanlı, bunun Irak'ta iç çatışmaların artmasıyla insanların yaşam güvencelerinin giderek azalmaya başlamasından kaynaklandığını söyledi.
Sığınma başvurularının karakol, Yabancı Şube Müdürlükleri, kabul merkezleri ya da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Ankara, İstanbul ya da Van'daki ofislerine sığınma talebinde bulunulmasıyla gerçekleştiğini, ancak direk Kırşehir'e gelip Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin randevu aldığı kişi sayısında giderek bir artışın olduğunu kaydeden Pehlivanlı, ortalama 30-40 kişinin Kırşehir'e her ay sığınmacı ya da mülteci olarak geldiğini belirtti.
Kırşehir'deki sığınmacı sayısı, bunların kalma ve barınma şartlarına ilişkin bilgiler veren Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Pehlivanlı, 1997 yılında Ankara'da kurulan derneklerinin 2007 yılından beri Kırşehir'de faaliyette bulunduğunu ve sığınmacı sayısındaki artışla sığınmacıların sorunlarının artmasına paralel Amasya, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Sivas, Tokat ile Gaziantep ve İstanbul'da ofislerin oluşturulduğunu söyledi.
Sığınmacıların yerleşme, kalma, geçimlerini sağlama, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması ve yardımlara ilişkin bilgiler de veren Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Pehlivanlı, sığınmacı ve mültecilere yardım yapmak isteyen vatandaşların Ankara Caddesi Türkmenoğlu İş Merkezi Kat:3 No:15 adresinde hizmet veren Kırşehir Sığınmacılar ve Göçmenler ve Dayanışma Derneği'ne beklediklerini ve her konuda yardımcı olmaya çalışacaklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye'ye gelen mültecilerin karşısına iki durum çıkıyor. Mülteci sorununun çözümüne dair uluslararası platformda, eğer kişinin gönüllü olarak kendi ülkesine dönmesi mümkünse, yani mülteci olmasına neden olan olaylar kendi ülkesinde son bulmuşsa, geri dönmesi en büyük amaç. Fakat bu çok zor gözüküyor ise, yani iç savaşlar, iç çatışmalar, kısa vadede çözümlenebilecek olaylar olmadığı için sadece sığınmacı ya da mülteci durumundaki kişiler birinci derece can güvenliği olmadığı için bizim ülkemize ya da başka ülkelere sığınmacı olarak geliyorlar. Sığınma başvurusu yaptıkları ülkede kalmaları sağlanmaya çalışılıyor.
"Ülkemize gelen mültecilerin çoğunluğu kaçarak geliyor. İnsanlar bulundukları şartları değerlendirerek o an elindeki maddi imkan ne ise ya da kısa vadede evini ya da arabasını satıp ilk alternatif ülkeye sığınmaya gidiyor. İlk etapta ortalama ilimize gelen sığınmacı ve mültecilerin maksimum 4-5 bin dolar ya da TL ile geldiğini düşünebiliriz. Bu kişiler buraya geldikten sonra ev kiralıyorlar ve yaşamaları için gerekli olan ihtiyaçlarını kendileri karşılıyorlar. Birleşmiş Milletlerden bir yardım söz konusu değil. Birleşmiş Milletlerden yardım alan sığınmacı ve mülteci elbette var. İlimizde 600 mülteciden sadece 13 aile yardım alıyor.
"Durumları en zor olan, günlük ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak olan kişiler bizden maddi yardım talebinde bulunuyorlar. Bu ailelere sosyal inceleme raporu hazırlanıyor. Bu raporda kişilerin kaldığı ev şartları, onların beyanına göre tespit ettiğimiz maddi gelirler, kendi ülkelerinden ya da buradaki herhangi bir kuruluştan yardım alıp almadıklarının tespitine göre çalışmalar yapıyoruz. Bu incelemenin sonucunda bir rapor hazırlıyoruz ve bu raporu Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne gönderiyoruz. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde rapor değerlendirilerek kişinin maddi yardıma ihtiyacı olup olmadığına dair bir takdir oluşuyor ve olumluysa bir kişiye aslında sorunun çözümüne yönelik baktığımızda hiçbir etkisi olmayacak düzeyde kişi başına 100 lira bir yardım var. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan aylık 100 TL yardım, iki kişilik bir aile düşünürsek 100+100 diyerek artmıyor. Azalan oranda artış söz konusu. Üç kişilik aile yaklaşık 220 lira yardım alıyor. Ve bu yardımı alan ailelerinde sayısı çok az.
"Sağlık güvencelerinde bütün sığınmacı ve mülteciler bizim sağlık imkanlarımızdan yararlanabiliyorlar. Türk vatandaşları gibi. İçişleri Bakanlığı tarafından Kırşehir'e sevk edilen bir aile, Emniyet’te kayıt görüşmesini yapıyor ve yabancılara ait bir ikamet teskeresi veriliyor. Yabancılara ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veriliyor. Sığınmacı ve mülteciler de bu vatandaşlık numarası ile bütün sağlık imkanlarından yararlanıyorlar.
"Mültecilerin eğitimi noktasında da ülkemizde ilköğretim zorunlu olduğundan ilköğretim çağında olan sığınmacı ve mültecilerin okula kayıtları zorunlu. Sığınmacı ve Göçmenler Dayanışma Derneği olarak faaliyet gösterdiğimiz illerde mülteci aileleri bu yönde bilgilendiriyoruz ve onların çocuklarını okula kayıt ettirme konusunda ve okuldaki durumlarının değerlendirilmesi, okul ve aile arasında bir iletişim köprüsü kurma gibi faaliyetler yapıyoruz. Fakat sığınmacı aileler bir yıl içinde üçüncü ülkelere gideceklerini düşünüyorlar. Ve bu süreçte çocukların okula gitmesinin bir fayda sağlamayacağı gibi olumsuz beklentilere sahipler.
"SOSYAL YARDIMLAŞMA VE
DAYANIŞMA VAKFI YARDIM YAPIYOR"
"Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bütün vatandaşlarımıza olduğu gibi sığınmacı ve mültecilere de sosyal yardımlarda bulunuyor. 3 aydan 3 aya Emniyet'te kaydı bulunan, geçici Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan sığınmacı ve mülteciler herhangi bir sebepten sağlık imkanlarına erişemediğinde ya da günlük zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamadığında başvurularda bulunabiliyorlar. Ve bunun değerlendirmesini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kendi sosyal çalışmacılarıyla bir araştırma yaparak Birleşmiş Milletlere sosyal inceleme raporu mahiyetinde bir rapor hazırlayarak kişilerin ihtiyaç tespitleri ve maddi koşulları, herhangi bir güvenceleri olup olmadığı noktasında inceleme yapıyor. Mütevelli heyeti ile yapılan toplantıda kurul kararıyla kişilere yardım yapılıp, yapılmayacağı kararı veriliyor. Ya da yardımın ne oranda olacağı tespit edilip, yardımlar yapılıyor.
Hemen hemen herkesin apartmanında en az bir yabancı aile, yani İranlı, Afganlı ya da Iraklı sığınmacı ve mülteci bulunmakta. Bizlerin hiç haberi olmadan o apartmanda ya da o mahalledeki imkanı olan vatandaşlarımız her türlü maddi-manevi yardımlarını yapıyorlar. Türkiye genelinde bizim Ankara merkeze yardımlar daha fazla yöneliyor. İhtiyaçlarımız oranında da ilimize yönlendiriliyor. Ayrıca direk Kırşehir'deki ofisimize yönelen yardımlar da mevcut. Her türlü ev eşyası, gıda yardımı, okul araç-gereci gibi yardımlar olabiliyor. Biz verenlerin görünmemesi açısından yardım talebinde bulunan vatandaşlarımıza ister kendilerinin ulaştırmasını, isterlerse bizim ulaştırmamızı öneriyoruz. Bir şekilde yardımların hakkaniyet ölçüsünde ihtiyaç sahiplerine yönlendirilmesini sağlıyoruz.
"Sığınmacı ve mültecilere yardım yapmak isteyen vatandaşlarımız Kırşehir Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği olarak bize Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'nden de ulaşabilirler. Ankara Caddesi Türkmenoğlu İş Merkezi’ndeki yerimize her zaman bekleriz. Sadece yardım amacıyla değil sığınmacı ve mültecilerle ilgili her türlü bilgi almak isteyen ya da onlarla ilgili problem olabilir, olumlu şeyler yapmak isteyen vatandaşlarımız olabilir, her konuda biz yardımcı olmaya çalışırız.”
| » Yorumlar | Tüm Yorumlar |