Ara
 Kırşehir’de 2011’de bin 422 tüketici haklarının korunması talebinde bulundu
Paylaş : Google Paylaş : Facebook Paylaş : Yahoo Paylaş : Reddit Paylaş : Digg Paylaş : Blinklist Paylaş : Del.icio.us
30.01.2012
Ayıplı, kampanyalı, kapıdan ve taksitle mal ve hizmet sunan üretici ve satıcılara karşı Tüketicinin Korunmasına Yönelik Kanun kapsamında Kırşehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'ne geçtiğimiz 2011 yılı içerisinde bin 422 tüketici şikayette bulunarak haklarının korunmasını talep etti.

Konuyla ilgili olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Adil Ertuğrul'dan alınan bilgiye göre, Kırşehir Merkez İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, 2011 yılı içerisinde yaptığı toplantılarda aldığı karardan bin 156’sını tüketici lehine, 156'sını ise tüketici aleyhine sonuçlandırdı.
Hakem Heyeti'nin ayrıca 2011 yılında bin 422 şikayet dilekçesi içerisinden 306 tanesi hakkında bilirkişi incelemesi yaptığı öğrenildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Adil Ertuğrul, "Kırşehir Merkez İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetimiz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü'nün başkanlığında Baro'dan bir avukat, Belediye temsilcisi, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi, ilimizde tüketici teşkilatı olmadığı için tüketici teşkilatını temsilen Belediye Encümeni’nden bir temsilci olmak üzere 5 üyeden oluşmakta ve her ay iki defa toplantı yapmaktadır. Ocak ayının son toplantısını da Perşembe günü yaptık. Bu toplantımızda 88 adet şikayet dilekçesi görüşülerek karara bağlandı. 2011 yılı içinde hakem heyetimize bin 422 adet şikayet dilekçesi gelmiştir. Bunlardan bin 156 adedi tüketicinin lehine, 156'sı ise tüketicinin aley-hine sonuçlanmıştır. Bu müracaatlar içinde 306 adedi bilirkişiye incelemek üzere havale edilmiş, 110 adedi ise 2011 yılının son aylarında verildiğinden o ayda sonuçlandırılamadığından 2012 yılına devredilmiştir” diye konuştu.
Yapılan şikayetlerin başında kredi kartı ve cep telefonlarında yaşanan mağduriyetlerin geldiğini kaydeden Ertuğrul, Yargıtay 13. Dairesi’nin aldığı karar doğrultusunda kredi kartı kullanıcılarının geriye dönük 10 yıllık kart ücretini alabileceklerini belirterek şunları söyledi:
“KREDİ KARTINIZIN GERİYE DÖNÜK 10
YILLIK KART ÜCRETİNİ BANKANIZDAN ALABİLİRSİNİZ”
“Kırşehir Merkez İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetimize yapılan şikayetlerin % 70'i banka kredi kartları, geri kalan % 30'un da en az % 90'ı cep telefonları ile ilgili olmakta. Kamuoyunun da son aylarda bilgisi olduğu üzere elektrik faturalarıyla ilgili şikayet dilekçeleri şu anda 800'ü geçti. Müdürlüğümüze yapılan başvuru. Fakat Bakanlığımızca ve diğer kuruluşlarla ilgili yaptığımız görüşmelerde dağıtım şirketinin, yani MEDAŞ'ın bu konuda herhangi bir inisiyatifinin olmadığı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan lisans alırken o kurulca çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu hükümlerinde faturalardaki ayrıntılarda gösterilen kalemlerden tüketiciden ücret talep edileceği kanunen belirtildiği için MEDAŞ’ın burada herhangi bir inisiyatifi yoktur. Yani yaptığı işlem kanun gereğidir. Ve burada tüketicinin mağduriyeti de söz konusu. Öyleyse bu konuda yapılacak işlem nedir derseniz, kanunun iptali için belli yollara başvurmaktır. Bizim Tüketici Sorunları Hakem Heyeti olarak ne böyle bir görevimiz, ne de böyle bir yetkimiz bulunmaktadır. Ben tüketicilerimizin Müdürlüğümüze elektrik faturaları konusunda şikayette bulunmamalarını duyuruyorum. Merkezi Ankara'da olan Tüketici Birlikleri’nin böyle bir girişiminin olduğu bilgisini aldık. Sonuçta bu konu bizi aşan bir konu. Neticede bir yargı konusu, kanun konusu. O konuda şöyle olur ya da böyle olur diye net bilgi vermek doğru olmaz.
“Kamuoyunun da bilgisi olduğu üzere geçtiğimiz ay içinde Yargıtay 13. Dairesi’nin banka kredi kartlarıyla ilgili olarak verdiği bir kararı var. Burada açık bir şekilde banka kredi kartları için alınan ücretin iadesine, hatta geriye dönük olarak da iadesine karar verdi. Biz de Tüketici Sorunları Hakem Heyetimiz olarak Yargıtay’ın bu kararı doğrultusunda yapılan başvuruları tüketicinin lehine sonuçlandırıyoruz. Şimdi bize başvurmayanlar önce bankaya başvuruyor. Eğer banka zaten iade ederse problem yok. Ama iade etmediği takdirde bize başvuruyor.”


 

» Yorumlar Tüm Yorumlar


Yorum Ekle

Söz Sizde, yorumunuzu paylaşın !


» İlgili Başlıklar
Güncel Anket bulunamadı.
DÖVİZ KURLARI
Flash Player Yüklü Değil !
Kırşehir Çiğdem Gazetesi
ARŞİV | KÜNYE | RSS
© Haber ve ilgili materyaller izinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz 2007 - 2012 Tüm hakları saklıdır. 
habersitesial.com,haber sistemi,haber sitesi, haber sitesi al, sitekur,habesitesial, habersistemi,haber sitesi tasarımı,haber sitesi kurmak,haber sitesi template,profesyonel haber sitesi, haber siteleri, habersitesi, haber sitesi kur, haber scripti,haber sitesi yazılımı